sport
187

U nedjelju osmi Giro di Sarajevo: Pripremite bicikle i kacige

Piše: M. N.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Glavni grad BiH će u nedjelju, 6. septembra, osmi put biti domaćin najmasovnijeg biciklističkog događaja Giro di Sarajevo.

I ovogodišnja tradicionalna vožnja održat će se pod sloganom "Hoćemo staze-Svoje staze" i motom "Za bajkovito Sarajevo". Na današnjoj konferenciji za novinare tim Giro di Sarajevo predstavio je i projekat biciklističkog parkinga za koji su se izborili u ulici Ćemaluša na području općine Centar.

"Korist je višestruka: finansijska, ekonomska, saobraćajna i zdravstvena. Prije dvije godine dali smo idejno rješenje za parking kod BBI centra, potom je napravljen kod Katedrale, a u toku je izgradnja u Ćemaluši. Riječ je o sistemu A stalka s obrnutom U šipkom koja daje visoku sigurnost zaštite od otuđenja i vandalizma. Također, pješaci će imati dio trotoara kojim će se kretati", rekao je Damir Margeta, saradnik na infrastrukturnim projektima udruženja.

Sponzor je i ove godine Coca-Cola koja je za sve učesnike pripremila osvježenje, a za najsretnije i nagrade.

"Sarađujemo s Girom od 2010. godine jer je to odlična promocija aktivnog života i rekreacije na otvorenom. Raduje nas što će učesnici promovisati toleranciju u saobraćaju i obilježiti Evropski dan bez automobila. U vožnji će učestvovati blizu 40 naših uposlenika", rekla je Alma Šahbaz iz kompanije Coca-Cola.

Osmi Giro di Sarajevo održat će se 6. septembra s početkom u 17 sati. Prijave će trajati od 15:00 do 16:45 sati ispred OŠ Skender Kulenović na Dobrinji gdje je start. Vožnja završava na Vilsonovom šetalištu kod bine gdje će biti upriličen zabavni sadržaj.

Sponzori Giro di Sarajeva su Coca Cola, Norvo nordisk i Ciklo centar, a događaj se odvija pod pokroviteljstvom gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića i Ministarstva kulture i sporta KS.