sport
29

U Nansen dijalog centru prezentirani rezultati posjete Lillehammeru

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas je u prostorijama Nansen dijalog centra (NDC) Sarajevo održana zajednička press konferencija ove organizacije i EYOF 2017 na kojoj su prezentirani rezultati posjete norveškom Lillehammeru u periodu od 10. do 16. februara 2015. godine. U sastavu delegacije koja je posjetila Lillehammer su bili predstavnici gradova Sarajevo, Istočno Sarajevo, EYOF i NDC Sarajevo.

Prisutnim novinarima su se obratili predstavnici EYOF 2017 Ranko Čović, predsjednik Skupštine društva, Igor Golijanin, predsjednik Izvršnog odbora te Ljuljjeta Goranci Brkić, generalna menadžerica NDC Sarajevo.

Predstavnici EYOF 2017 su istakli da su stekli vrlo korisna znanja i iskustva koja su im prenijeli predstavnici Organizacionog komiteta Omladinskih olimpijskih igara 2016. godine u Lillehammeru (LYOGOC 2016) koja se prvenstveno odnose na procedure u pripremi i realizaciji sportskih takmičenja.

Također je istaknuto da se ne kasni u procesu priprema za EYOF 2017. godine navodeći iskustvo LYOGOC 2016 da su i oni bili u sličnoj situaciji u periodu dvije godine pred početak igara kao što je to sada EYOF. Pored toga, naglašeno je da je ključni razlog igara naslijeđe koje će ostati nakon samog događaja prije svega razvoj duha volonterizma, promocije sportskih vrijednosti i razvoj sporta u smislu spremnosti klubova da se u budućnosti organizuju sportska takmičenja na najvećem nivou.

Ono što je posebno naglašeno kada je riječ o organizaciji Omladinskih olimpijskih igara 2016. godine u Lillehammeru jeste uključenost šire društvene zajednice, prvenstveno akademske, koja sa svoje strane doprinosi daljem razvoju sporta kroz izradu naučnih radova i kreiranju desetogodišnje strategije razvoja sporta.

To je ujedno poziv i bosanskohercegovačkoj akademskoj zajednici da se na sličan način uključi u procesu organizacije EYOF 2017.

Istaknuto je da je ova posjeta samo početak buduće saradnje EYOF-a i NDC Sarajeva koja će se u narednom periodu razvijati u pravcu popularizacije volonterizma u Bosni i Hercegovini i promocije značaja razvoja sporta pogotovo kod mladih.

Delegacija je putovala u okviru projekta Nansen dijalog centra Sarajevo "Sport povezuje Lillehammer i Sarajevo", koji je finansijski podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini.