sport
0

U Londonu počelo svečano odbrojavanje za OI 2012.

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U Londonu je danas (utorak) započelo svečano odbrojavanje do otvaranja Olimpijskih igara 2012. godine kojima će glavni engleski grad biti domaćin.

Serija aktivnosti planirana je u Londonu cijeli dan kao preludij u svečanu ceremoniju otvaranja Igara 27. jula 2012. godine.

Sva svjetla pozornice bi će usmjerena na Olimpijski park u istočnom Londonu, gdje će atletičari testirati neke od ključnih objekata za nadolazeće igre koji su još uvijek u izgradnji, ali bi trebali biti dovršeni sljedeće godine.

Tako će legendarni američki atletičar Michael Johnson, bivši olimpijski pobjednik na 200 i 400 metara, trčati protiv lokalnih mladih atletskih nada na specijalno postavljenoj atletskoj stazi, dok će britanski biciklist Chris Hoy, višestruki osvajač zlatne olimpijske medalje, biti prvi koji će isprobati velodrom. Bivši će, pak, NBA košarkaš John Amaechi testirati obruče u košarkaškoj areni.

"Danas započinje nova faza Londona 2012. godine, faza u kojoj želimo animirati britansku javnost u cijeli projekt. Volonteri su žila kucavica svakih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara i ključni su za njihov uspjeh. Trebaju nam ljudi koji su odlučni u namjeri da OI i POI 2012. godine budu najbolje u historiji", rekao je Hugh Robertson, britanski ministar sporta.

U Londonu su danas organizatori Igara počeli akciju okupljanja oko 70.000 volontera, a otvoreni su i prvi službeni olimpijski dućani u kojima se mogu kupiti maskote i ostali suveniri.