sport
0

U Kolumbiji počela sezona Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2015

Klix.ba
U subotu 25. aprila u Cartageni (Kolumbija) otvorena je sezona Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2015, takmičenja u kojem najbolji svjetski skakači u vodu na najtraktivnijim lokacijama širom svijeta izvode spektakularne skokove sa visine od 27 metara.

Ispred 30.000 gledalaca, koji su preplavili prostor ispred Kongresnog centra u Cartageni, pobjednik je bio aktuelni prvak Gary Hunt (UK), dok je miljenik domaće publike Orlando Duque osvojio treće mjesto.

Četvorostruki prvak Gary Hunt odlično je tempirao cijelo takmičenje i pobjedom otvorio sezonu u kojoj će pokušati da odbrani titulu. On je ostvario drugi najbolji rezultat svoje karijere od 526,20 bodova za četiri skoka, a ovo je ujedno bila i njegova 20. pobjeda u takmičenjima Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

„Bilo je teško skakati odmah nakon Orlanda! Publika je potpuno poludjela za njim, ali to je i za očekivati jer on je ovdje heroj. Drago mi je što sam uspio sačuvati živce prije finalne runde i pobijediti!“ kaže Hunt.

No, odbrana titule neće biti nimalo lagan zadatak, sudeći po nastupima njegovih konkurenata. Dečko u velikom usponu, Amerikanac David Colturi, zauzeo je drugo mjesto sa svojim ličnim rekordom (493,80 bodova), a tu je i trećeplasirani Orlando Duque, legenda cliff divinga, koji je uvijek u igri za naslov prvaka. Lični rekord postavio je i Blake Aldridge, a novajlije su oduševile skokovima koji nikada ranije nisu izvođeni – sve u svemu, bilo je ovo najbolje otvaranje sezone do sada.

Bez obzira na Huntovu pobjedu, prva zvijezda takmičenja ipak je bio neko drugi. Orlando Duque, čovjek sa najviše svjetskih titula i statusom heroja u Kolumbiji, doživio je prave ovacije i gromoglasno navijanje publike na prvom takmičenju Svjetskog prvenstva u njegovoj rodnoj zemlji, a domaći mediji su ga sve vrijeme naprosto opsjedali.

„Bilo je sjajno gore na platformi, osjećao sam se kao rok zvijezda! Vidjeti sve te ljude... naprosto fenomenalno, fantastično! No, koliko god da je zabavno, za mene je to ipak takmičenje. Kada dođem do ruba platforme, mislim samo na skok!“ izjavio je Duque.

Sve što se moglo vidjeti u Cartageni, odličan je pokazatelj da predstoji uzbudljiva sezona skokova s vrtoglave visine od 27 metara, u što će se imati prilike uvjeriti i publika u našoj zemlji, kada 15. augusta najbolji svjetski skakači po prvi put nastupe na Starom mostu u Mostaru. Prije toga, biće održana još četiri takmičenja, a naredna stanica je La Rochelle (Francuska) 17. maja.

Za sve informacije i vijesti o prvenstvu posjetite Redbullcliffdiving.com, a video s najboljim skokovima sa takmičenja u Kolumbiji pogledajte na ovom linku.