sport
0

U Grčkoj upaljen olimpijski plamen uz manje proteste

FENA
Olimpijski plamen upaljen je u ponedjeljak na ceremoniji održanoj u Grčkoj uz velike mjere sigurnosti. Demonstranti su nakratko prekinuli ceremoniju dok je govorio kineski predstavnik, provukavši se pored nekih od 1.000 policajaca u Olimpiji, javio je BBC.

Protibetanski aktivisti najavili su da će nastaviti proteste zbog nasilja u Tibetu.

Plamen bi trebalo nositi kroz 20 zemalja. On će proći kroz Mount Everest i Tibet prije nego što stigne u Peking na Olimpijske igre koje počinju 8. augusta.

Dok je Liu Qi, predsjednik Organizacijskog komiteta Olimpijade, govorio uoči paljenja plamena, čovjek je protrčao iza njega pokušavajući postaviti zastavu.

U tome ga je spriječila policija dok je Liu neometen nastavio govor.

Glumci odjeveni u drevne grčke kostime potom su zapalili baklju na tradicionalan način koristeći se paraboličnim ogledalom da bi privukli sunčeve zrake.

Pojavila su se strahovanja da bi loše vrijeme moglo spriječiti paljenje baklje na tradicionalan način.

Ceremonija, iza hrama Here, nastavljena je sat vremena nakon što se sunce pojavilo i razbilo oblake.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacques Rogge branio je odluku da se igre održe u Kini, tvrdeći da "nije momenat" za bojkot.

"Vodeći politički lideri ne žele bojkot", izjavio je Rogge uoči današnje ceremonije.

Prije ceremonije tibetanski aktivist suočio se s Roggeom u predvorju hotela i izjavio je da treba biti omogućen slobodan pristup svim medijima u Kini, uključujući i tibetanske, tokom Igara.

U svom govoru tokom ceremonije Rogge je izjavio da bi se nošenje olimpijskog plamena i same Igre trebali održati u mirnom okruženju.

"Plamen je veza između svih sportista i građana svijeta, između nas koji vjerujemo u olimpizam i vrijednosti sporta. On ima snagu da ujedini čovječanstvo i uspostavi sklad", kazao je Rogge.

Vezani članci