Više od 700 učesnika
0

U Goraždu počele "Sportske igre mladih BiH"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Goražde je prvi bh. grad u kojem su danas počele "Sportske igre mladih BiH".

Riječ je o igrama koje se već 15 godina organizuju u Hrvatskoj, a po prvi put dio ovog projekta su i mladi BiH.

Manifestacija je u gradu na Drini okupila više od 700 učesnika koji se takmiče u 10 disciplina na sportskim terenima u Prvom maju i gradskoj dvorani "Mirsad Hurić".

"Takmičenje se odvija u dvije discipline i to godište 1996. i mlađi te 2000. godište i mlađi. Ponosni smo na činjenicu da se prve igre održavaju u Goraždu i da su učesnici djeca osnovnih škola iz oba entiteta", kazala je koordinatorica igara Dragica Jovičić dodajući da je cilj manifestacije zbližiti mlade ljude i promovirati sport.

Učesnici Sportskih igara mladih BiH takmiče se u 10 disciplina. Od timskih sportova igra se mali nogomet, ulična košarka, odbojka, odbojka na pijesku i rukomet, od pojedinačnih tenis, stoni tenis, badminton i šah a bit će organizovana i igra 'između dvije vatre' u kojoj ekipe mogu biti sastavljene od dječaka i djevojčica.

Najuspješniji pojedinci i ekipe sudjelovat će na bh. finalu u Sarajevu, a za najbolje predstavnike Bosne i Hercegovine osigurano je besplatno minić-ljetovanje u svojstvu sudionika regionalnog finala u Splitu u avgustu ove godine.

Priliku da učestvuju na prvim Sportskim igrama mladih u BiH imat će djeca iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Bihaća, Zenice, Širokog Brijega, Orašja, Goražda, Travnika, Livna ali i okolnih mjesta.

Počasni predsjednik Igara je Ivica Osim, a bh. ambasadori Vedad Ibišević, nogometni reprezentativac BiH i Danijel Šarić, golman rukometne ekipe Barcelone.

Pored eminentnih ličnosti iz svijeta sporta, Sportske igre mladih dobile su i svesrdnu podršku Vlade Federacije BiH i premijera Nermina Nikšića, te Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Prve Sportske igre mladih BiH u Goraždu završavaju se sutra.