Odigrano pretposljedne 8. kolo
0

U četvrtak zatvaranje 41. međunarodnog šahovskog turnira Bosna 2011

Sarajevo-x.com
U četvrtak svoja vrata zatvara 41. međunarodni šahovski turnir “Bosna 2011”. Punih deset dana svoje šahovsko umijeće odmjeravali su najpoznatiji šahisti i šahistkinje iz cijelog svijeta. Učešće na ovom turniru uzelo je preko 100 takmičara iz preko 20 zemalja.

Svečana ceremonija zatvaranja turnira i dodjela nagrada pobjednicima zakazana je za 12. maj ove godine, sa početkom u 20:00 sati, u hotelu “Bristol”. Za sve zainteresirane ulaz je slobodan.

Posljednje 9. kolo zakazano je, također, za četvrtak u 12:30 sati.

A što se tiče pretposljednjeg 8. kola stanje je sljedeće.

U pretposljednjem kolu turnira se igrači nalaze pred važnom psihološkom odlukom; da li igrati oštro na pobjedu, uz sav rizik koji to nosi, ili igrati oprezno, prvenstveno da se izbjegne poraz, pa tek u posljednjem kolu paliti mostove iza sebe.

Vodeci Jobava je, kao bijeli protiv Szaboa izabrao drugi put. Mirno se razviti pa kasnije tražiti svoju šansu ako se ukaže. Dugo je održavao blagu inicijativu, čak i osvojio pješaka ali je Szabo došao do jake protivigre po bijelim poljima, koja je bila dovoljna za remi.

Naiditsch se, kao crni protiv Melkunyana, odlučio za dvosjekli Ben-Oni. Međutim, to se pokazalo kao loš izbor. U fijanketnoj varijanti Melkunyan je brzo došao do inicijative i daleko uzmakli d-pješak je odlučio.

Predojević se, nakon jučerašnje nadahnute igre, danas odlučio, bas kao i Jobava za miran razvoj i traženje svoje šanse u središnjici. Ivan Šarić je crnim dugo održavao poziciju, ali nikada nije izjednačio. U završnici 4 lovca se veoma slabo branio i brzo dosao u izgubljenu poziciju. Pitanje je da li bi i uz najbolju odbranu uspio održati poziciju. Ovim je Borki došao do veoma važne pobjede.

Prije posljednjeg kola na vrhu su se izdvojili Borki Predojević i Melkumyan Hrant sa 19 poena.

Oni će u četvrtak u međusobnom susretu odlučiti pitanje pobjednika turnira.