sport
78

U Cazinu održana Extreme enduro utrka: Motori, priroda, blato i adrenalinski užitak

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U organizaciji moto kluba "Mx Enduro" Cazin, ovog vikenda u cazinskom naselju Stovrela održana je Extreme enduro utrka pod nazivom "The Race of pain". Riječ je o prvoj utrci ovog tipa na prostoru Unsko-sanskog kantona, a svi ljubitelji ekstremnih sportova i brojni gosti mogli su uživati u istinskom spektaklu.

Extreme enduro utrka u Cazinu imala je epitet međunarodne, budući da je čak 80 posto vozača došlo van granica Bosne i Hercegovine, tačnije iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Njemačke. Učestvovalo je više od 140 takmičara, a takmičenje je održano u dvije kategorije: hobi i ekspert. U subotu je održan trening, dok je nedjelja bila predviđena za glavnu trku.

Za najbolje i najiskusnije, staza je bila dužine 40 kilometara, a najbrži je bio Slovenac Miha Špindler sa vremenom 1:37:49. Drugi je bio Hrvat Matija Zec, a treći Tihomir Kotarski, također iz Hrvatske. U hobi klasi slavio je Robert Kreft iz Slovenije, drugi je bio Dino Mileusnić iz Hrvatske i treći Tomaž Mencinger iz Slovenije.

Tokom same utrke, vozači su prolazili preko prašine, blata, kamenja, potoka i mnogih nepristupačnih predjela na cazinskim brdima, gdje zasigurno nije falilo adrenalina, a definitivno je potvrđeno da je enduro sport sve zastupljeniji i popularniji na našim prostorima.

"Na određenim mjestima, staza se dijelila na dva puta: jednim su mogli proći samo iskusni vozači, odnosno eksperti, dok je drugi put bio nešto lakši i ciljano je napravljen za slabije vozače. Kasnije su se ti putevi opet spajali", kazao je za Klix.ba Samir Hodžić, predsjednik "Mx Enduro" Cazin, dodajući da je među takmičarima bilo i nekoliko žena.

Organizatori namjeravaju održati trku i sljedeće, ali i narednih godina te je podići na viši nivo. Ove godine, utrka nije bila bodovana, no iz "Mx enduro" kluba Cazin ističu da su dobili poziv od Sportskog saveza BiH, ali i susjednih zemalja, za uvrštavanje trke u sportski kalendar, kako bi ubuduće bila bodovana za profesionalna takmičenja.

Realizaciju ovog projekta pomogli su Općina Cazin, Sportski savez USK te privatne firme sa prostora USK.