sport
456

U Blagaju otvorena vještačka stijena za sportsko penjanje visoka 11,5 metara

Piše: Ž. M.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Omladinski Klub Novi val iz Blagaja u saradnji s Alpinističko-sportsko penjačkim klubom Neretva danas je na lokaciji Eko centra Blagaj organizirao otvaranje i revijalno takmičenje na novoizgrađenoj umjetnoj stijeni površine oko 60m2, a visine 11,5 metara.

"Vještačku stijenu za sportsko penjanje otvaramo i poklanjamo je građanima BiH za 25. novembar. Ovo je stijena koja je posvećena djeci poplavljenih područja, a proizašla je iz jednog projekta, odnosno ljetnih kampova gdje smo radili za poplavljena područja Bosanskog Šamca, Doboja, Žepča i Maglaja. Stijena će se moći i u narednom periodu koristiti", kazao je Adnan Đuliman, predsjednik organizacije Novi Val.

Edin Durmo iz penjačkog kluba Scorpio istakao da je ovo prekrasan način da se mališani upoznaju sa ovim sportom.

"Ja sam cijeli život u tom sportu i pratim razvoj djece. Što se tiče samog kanjona koji Blagaj posjeduje, on će biti dostojan za vrhunske i svjetske penjače. Prirodnim okruženjem Hercegovina je idealna za planinarenje i alpinizam. Svjedoci smo koliko je negativne energije na našim ulicama, a ova vrsta sporta, koja je prvenstveno usmjerena k prirodi, ljude pravi boljima", rekao je Durmo.