Borilački sportovi
734

Tyson se svetio zbog njega: Muhammad Ali je bio na krovu svijeta, ali to ga nije ispunilo

Piše: O. T.
Mike Tyson i Muhammad Ali (Foto: AFP)
Mike Tyson i Muhammad Ali (Foto: AFP)
Pronaći djelatnost, posao, sport koji iz čovjeka izvlači najbolje i u kojem postane najbolji te na tom putu pošalje univerzalnu poruku koju mogu koristiti svi, ideal je za koji mnogi žive, ali samo ga unikatni ostvare. Jedan takav, unikatni, proteklog jutra u 74. godini napustio je svijet za koji znamo. Muhammad Ali.

Bivši američki bokser Mike Tyson jedan je od najvećih u svijetu boksa, ali je i on "odozdo" sa velikim poštovanjem, gledao na Muhammada Alija koji je preminuo u 74. godini života.

"Bog je došao po svog šampiona", napisao je Mike Tyson na svom Twitter profilu u opisu fotografije na kojoj su on i Ali.

Alijeva predaja, poštovanje Holmesa i Tysonova osveta

Ali je dugo bolovao od Parkinsonove bolesti, a prije dva dana je smješten u bolnicu zbog respiratornih problema. Ovog jutra objavljeno je da se svijet oprostio od velikana.

Za Tysona i Alija vezalo se veliko prijateljstvo, a Tyson je jedne prilike ispunio i obećanje Aliju kada je pobijedio Larryja Holmesa, boksera koji je Aliju nanio pretposljednji poraz u karijeri i jedina predaja u profesionalnoj Alijevoj karijeri.

Naime, Ali je 2. oktobra 1980. godine sa skoro 39 godina na ramenima poražen od sedam godina mlađeg Holmesa. Tyson je tada imao samo 14 godina i teško mu je pao poraz njegovog bokserskog idola.

Muhammad Ali je u to vrijeme već imao problema sa Parkinsonovom bolešću i za mnoge je taj meč spadao među "najlošije" koje su ikada gledali, jer je bilo očigledno da Ali ne može da se bori ravnopravno.

To je bio meč za titulu prvaka svijeta i Ali je namjeravao pobjedom postati prvi čovjek koji je četiri puta osvajao titulu najboljeg. Međutim, njegovo vrijeme je isticalo. Do čuda nije mogao. Pobijedio ga je čovjek koji mu je mnogo godina ranije bio obični sparing-partner, ali i čovjek koji nije osjećao slast u tome što ruši Alija, osobu koju je mnogo respektovao. "Kada se borite protiv prijatelja i brata, nema tu sreće. Sve što sam dobio iz te borbe bio je novac", kazat će Holmes kasnije. Toliko je poštovao Alija.

"Izgledalo je kao da gledate autopsiju na čovjeku koji je još uvijek živ", opisao je taj meč slavni glumac Sylvester Stallone.

Bila je to jedina borba u Alijevoj profesionalnoj karijeri koju je izgubio predajom, jer je njegov trener odlučio da se meč prekine. Svih 10 rundi, koliko ih je Ali izdržao, sudije su pripisale Holmesu.

Osam godina kasnije Tyson je, također nokautom, pobijedio Holmesa nakon što je prethodno obećao Aliju da će to učiniti.

Bio je na krovu svijeta, ali nije smatrao da je to svrha života

Ime i prezime Muhammada Alija, najvećeg boskera svih vremena, sasvim je dovoljno da znamo o kome se govori. Ipak, romani, knjige, dokumentarci i nepregledno more riječi koje žele opisati svu njegovu ostavštinu, nisu dovoljne.

Sam je sebi dao ime, nekontrolirano sramotio protivnike, bez truna skromnosti govorio o svojoj veličini, noseći i šorc i odijelo punio dvorane, tjerao publiku da mu se divi i dok udara, ali i dok priča, padao i ustajao, lebdio oblacima i na kraju, kada je upitan šta će raditi kada se oprosti od boksa poručio: "Kada napustim boks, pomagat ću ljudima. Bog me gleda. On me ne cijeni zbog toga što sam pobijedio Fraizera ili što imam novac. On me cijeni po tome koliko pomažem drugima. Trebamo nekoga ko će miriti ljude. Naše tijelo stari, ali duša ne stari. Bilo je mnogo kraljeva i kraljica i svi oni su mrtvi. Mi ovdje ne ostajemo i ništa ne posjedujemo. Mogu varati i ubijati ljude, možda me ljudi i FBI neće uhvatiti, ali kada umrem neko će me gledati i računati šta sam uradio. Dakle, šta ću uraditi? Spremiti sebe da se sretnem sa Bogom i odem na najbolje mjesto. Ima li smisla?"