sport
9

Tyson Fury vratio titule svjetskog prvaka, želi se posvetiti oporavku

Klix.ba
Tyson Fury (Foto: EPA)
Tyson Fury (Foto: EPA)
Dvadesetosmogodišnji britanski bokser Tyson Fury je vratio svoje titule svjetskog prvaka po WBO i WBA verziji jer se, kako je rekao, želi posvetiti liječenju i oporavku.

Fury je priznao da je koristio kokain kako bi se nosio s depresijom, zbog čega je bio blizu toga da izgubi licencu za takmičenje. On nije ulazio u ring otkako je pobijedio Vladimira Klička u novembru 2015. godine, a dosad je dva puta otkazao ranije dogovorene mečeve.

"Sada ulazim u novi veliki izazov u svom životu. Znam da ću pobijediti, baš kao što sam pobijedio Klička. Osjećam da je fer i ispravno za dobro boksa da ove titule ostanu aktivne. Osvojio sam ih u ringu i vjerujem da trebaju biti izgubljene u ringu, no, ja ih sada ne mogu braniti. Donio sam tešku i emotivnu odluku te zvanično vraćam svoje titule svjetskog prvaka", izjavio je Fury.

Furyjev promotor Hennessy Sport je saopćio da će mu njegova odluka dati vrijeme i prostor da se u potpunosti oporavi uz medicinsku pomoć eksperata bez pritiska.

"Tyson će se vratiti jači i vratiti ono što mu pripada", izjavio je Furyjev ujak i trener Peter.

Fury je posljednju borbu s Kličkom otkazao nedavno zbog mentalnih problema, a revanš je trebao biti održan 29. oktobra. Tada je priznao da je koristio kokain kako bi se nosio s depresijom.

Odluka o oduzimanju njegove licence bit će donesena danas. WBO i WBA organizacije su već ranije saopćile da bi Fury mogao izgubiti titule zbog neaktivnosti.

Promotor Eddie Hearn je rekao da je moguća borba između britanskog šampiona Anthonyja Joshue i Vladimira Klička za njegov IBF pojas, a sada su u igri WBA i WBO titule.