sport
0

Turska domaćin SP-a u košarci 2010.

Sarajevo-X
Domaćin Svjetskog prvenstva u košarci 2010. bit će Turska, odlučeno je danas tajnim glasanjem na sastanku Centralnog borda Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) u Kuala Lumpuru.

Pored Turske, za dobivanje organizacije SP 2010., konkurisali su još Francuska i, zajednički Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora i Slovenija, saopštio je predsjednik FIBA-e Carl Men Ky Ching.

Poslije predstavljanja kandidatura pretendenata na dobivanje organizacije SP-a 2010 uslijedilo je tajno glasanje na kojem je sudjelovalo 19, od ukupno 20 članova Centralnog borda FIBA-e.

U prvom krugu najviše glasova dobila je Francuska - osam. Za Tursku je glasovalo sedam članova Centralnog borda, a zajednička kandidatura država iz nekadašnje Jugoslavije dobila je četiri glasa.

Svjetsko prvenstvo u košarci 2010., ipak je dobila Turska za koju je u drugom krugu glasalo deset članova Centralnog borda, dok je Francuska dobila glas manje, saopštio je rezultate glasanja Carl Men Ky Ching.

Glavni direktor za omladinu i sport Turske Mehmet Atalay bio je oduševljen saznanjem da će njegova zemlja biti domaćin najveće košarkaške smotre svijeta 2010.

"Naravno da smo svi presretni. Bit će to najveći sportski događaj ikada održan u Turskoj", rekao je Atalay i dodao da će Turska samo u infrastrukturu za to takmičenje uložiti najmanje sto milijuna dolara.

S druge strane predvodnik francuskog košarkaškog izaslanstva u Kuala Lumuru Jean-Pierre Siutat nije krio razočarenje ishodom glasanja. "Veoma smo razočarani. Izgubili smo zbog jednog glasa, a bili smo uvjereni u pobjedu", rekao je on.

Od kandidature za dobivanje Svjetskog prvenstva 2010., ranije su, inače, odustali Australija i Novi Zeland, Italija, Rusija i Portoriko.

Slijedeće svjetsko prvenstvo (2006.), održat će se u Japanu na kojem će sudjelovati 24 reprezentacije s pet kontinenta.

Aktualni prvak je, inače, Jugoslavija koja je titulu osvojila 2002. u Indianapolisu.