sport
6

Turci najuspješniji na takmičenju u umjetničkom klizanju u Sarajevu

Klix.ba
U periodu od 31. januara do 2. februara Sarajevo je, barem na kratko, ponovo osjetilo olimpijski duh.

U čast 30. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine je organizovao takmičenje u umjetničkom klizanju pod nazivom "Sarajevo Open 2014".

Takmičenje je organizovano pod okriljem Medjunarodne klizačke unije (ISU) te je vođeno po ISU sistemu bodovanja, što znači da bodovi osvojeni na ovom takmičenju ulaze u bodovni saldo takmičara za svjetski poredak u 2014. godini, a takmičenje je vodio panel od 11 međunarodnih sudija, među kojima je Amel Bureković iz Bosne i Hercegovine.

Na takmičenju su učestvovali 131 takmičar i takmičarke iz 16 zemalja, a daleko najuspješnija zemlja je bila Turska sa osvojenih 5 zlatnih, 6 srebrenih te 4 bronzane medalje. Ostale zemlje koje su se popele na pobjednički podij su: Slovenija (3 zlatne, 4 srebrene i 3 bronzane medalje), Švedska (2 zlatne i 2 srebrene medalje), Hrvatska (zlatna i srebrena medalja), Finska (zlatna i bronzana medalja), Rumunija (zlatna i bronzana medalja), Burgarska (2 bronzane medalje), Meksico (srebrena medalja), Srbija (bronzana medalja) i Estonija (bronzana medalja).

Nažalost, naših osam takmičarki nije uspjelo ostvariti neki zapažen rezultat te se pred domaćom publikom popeti na podij.