sport
907

Tuka i Pezer nastupaju u finalu Evropskog prvenstva, nadamo se historijskoj medalji

Piše: O. T.
Posljednjeg dana Evropskog atletskog prvenstva u Amsterdamu bh. atletičari Amel Tuka i Meud Pezer nastupit će u finalima utrke na 800 m, odnosno bacanja kugle.

Naš najbolji atletičar Tuka plasirao se u finale utrke na 800 m nakon što je u polufinalu osvojio drugo mjesto. Tuka je kroz cilj prošao s istim vremenom kao i Marcin Lewandowksi iz Poljske, ali je prvo mjesto pripalo Poljaku. Oba trkača kroz cilj su prošla sa vremenom 1:47:16. Treći je bio Britanac Elliot Giles sa vremenom 1:47:31.

U finalu će nastupiti Marcin Lewandowski (Poljska), Amel Tuka (BiH), Elliot Giles (Velika Britanija), Adam Kszczot (Poljska), Pierre-Ambroise Bosse (Francuska), Thijmen Kupers (Holandija), Giordano Benedetti (Italija) i Alvaro de Arriba (Španija).

Uz Tuku, u krug najužih favorita spadaju Adam Kszczot i Pierre-Ambroise Bosse koji su u polufinalima imali znatno bolja vremena od Tuke i Lewandowskog. Kszczot je kroz cilj prošao s vremenom 1:46:32, a Bosse s vremenom 1:46:45.

Iako svoju formu tempira za Olimpijske igre, Tuka je prije odlaska na Evropsko prvenstvo kazao da će pokušati da donese prvu medalju sa evropskih prvenstava za Bosnu i Hercegovinu. Finalna utrka je na rasporedu u 18:30 sati.

Amel Tuka pred nastup na EP u Amsterdamu: Nisam u top formi, ali se nadam medalji

U finalu Evropskog prvenstva nastupit će i Mesud Pezer koji se takmiči u bacanju kugle. Najmlađi u bh. triju bacača kugle Pezer je sa rezultatom od 19,72 metra osigurao mjesto među 12 najboljih evropskih bacača.

U kvalifikacionoj rundi zauzeo je 12. mjesto, dok je prvi "ispod linije" bio Hamza Alić koji je bio 13. što je bilo nedovoljno za finale. Kemal Mešić je prestupio prilikom sva tri pokušaja tako da je i on ostao bez finala, kao i Alić.

Finale u disciplini bacanje kugle je počinje u 17:30 sati.