sport
0

Troje bh. sportista ispunilo A-normu

FENA
Bosnu i Hercegovinu će na olimpijskim igrama u Londonu predstavljati šest do osam sportista, a siguran nastup ispunjavanjem A-normi zasad imaju atletičarka Lucija Kimani, atletičar Kemal Mešić i džudist Amel Mekić.

Po navodima generalnog sekretara Olimpijskog komiteta BiH i šefa bh. misije u Londonu Saida Fazligića, B-norme ima sedam sportaša od kojih najviše šansi za nastup imaju Nedžad Fazlija (streljaštvo), Ensar Hajder (plivanje) i Ivana Ninković (plivanje).

"Fazlija, Hajder i Ninković imaju velike šanse da nastupe u Londonu. Postoji mogućnost da pozivnicu dobije džudistkinja Larisa Cerić, a činimo sve da bismo na olimpijadi imali i jednog tenisera, Džumhura ili Delića", kazao je Fazlagić Feni i dodao da će konačna lista bh. učesnika biti poznata 9. jula.

Kada je u pitanju bacač kugle Hamza Alić, Fazlagić je naglasio da će bh. atletičar u Londonu nastupiti samo ako ispuni A-normu, koja iznosi 20,50 metara.

"Prema pravilima, takmičar s B-normom ne može nastupiti ako država u toj disciplini ima predstavnika s A-normom, što je slučaj s bacačima kugle. Alić će ići u London samo ako prebaci normu koja iznosi 20 metara i 50 centimetara", dodao je Fazlagić.

Naglasio je da OKBiH još nije dobio finansijsku podršku organa vlasti za pripreme bh. takmičara.

"Imamo odluku Federalne vlade i od nje očekujemo sredstva. Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, zasad nemamo povratne informacije, a od Vlade RS-a dobili smo odgovor da nismo planirani u budžetu za ovu godinu", kazao je Fazlagić.

Delegacija BiH u London će otputovati 25. jula, dva dana prije zvaničnog otvaranja OI.