sport
0

Trofej pobjednika SP-a na turneji Njemačkom

FENA
Nakon što je proputovao svijet, FIFA-in trofej namijenjen pobjedniku Svjetskoga prvenstva stigao je juče u Njemačku, nakon čega je krenuo na 5000 kilometara dugačak put kroz 21 njemački grad.

Turneja je počela jučeru Freiburgu, a završiće 26. maja u Hamburgu.

36 centimetara visok i više od šest kilograma težak pehar, napravljen od 18-karatnog zlata, dizajnirao je Talijan Silvio Gazzaniga. Prvi put uručen je u Njemačkoj pobjedniku i domaćinu SP-a 1974. godine na Olimpijskom stadionu u Muenchenu, nakon što je prijašnji Pokal Julesa Rimeta postao trajno vlasništvo trostrukoga prvaka svijeta Brazila, kada je, 13 godina kasnije, i ukraden.

32 godine poslije, 9. jula, kapeten novih nogometnih svjetskih prvaka podignut će ga na berlinskom Olimpijskom stadionu.

Prvi pehar u povijesti SP-a izradio je francuski kipar Abel Lafleur, a otišao je u ruke reprezentacije Urugvaja 1930. godine. Bio je težak 1,82 kg i bio je sačinjen od čistog zlata. Statua je prolazila kroz ruke brojnih pobjedničkih reprezentacija, a posljednji su je osvojili Brazilci 1970. godine, nakon čega je zamijenjena novim službenim FIFA World Cup peharom.