sport
0

Triatlon kup "Kulin Ban – Boračko jezero 2007"

Sarajevo-x.com
Boračko jezero je i ove godine domaćin 4. po redu Međunarodnog triatlon kupa ”Kulin Ban – Boračko jezero 2007” koje će se održati 17. avgusta ove godine godine sa početkom u 16 sati. Kao i do sada organizator ovog takmičenja je Triatlon asocijacija BIH.

Pripreme za Triatlon kup su u toku, a prijave takmičara pristižu iz cijele Europe. Kao i prethodnih godina svoje učešće na ovom kupu najavljuju takmičari iz Mađarske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine, a očekuje se preko 100 učesnika. Start ovog takmičenja bit će na Glavnoj plaži na Boračkom jezeru, takmičari će preplivati jezero, relaciju dugu 750 m , nakon toga sa plaže ispod bungalova hotela Borašnica biciklom prelaze dionicu 10 km prema Glavatičevu, vraćaju se na Boračko jezero (ukupno 20 km), i takmičenje završavaju trčanjem dva kruga oko Boračkog jezera 5 km.

Titulu najboljeg u muškoj konkurenciji, osvojenu prošle godine branit će Dejan Patrčević iz Hrvatske, a zajedno s njim isti naslov ali u ženskoj konkurenciji branit će prošlogodišnja pobjednica Ivana Rula iz Srbije.

Triatlon asocijacija BIH je punopravna članica Olimpijskog komiteta BiH, te Europske triatlon asocijacije. U svom kratkom postojanju bila je inicijator i realizator niza uspješnih projekata, kao i međunarodnih takmičenja od kojih je najznačajnije ”Kulin Ban – Boračko jezero” koje se već tradicionalno organizira, četvrtu godinu za redom.

Uslijed niza uspjeha za vrijeme svog postojanja Triatlon asocijacija dobila je i zvaničan poziv za učešće na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008 godine, i već uveliko priprema svoje najbolje takmičare u ovom sportu kako bi Bosnu i Hercegovinu i sve one koji su ih podržavali u protekle dvije godine predstavili u najboljem svjetlu.

Organizator je zahvaljujući Federalnom ministarstvu Kulture i sporta, Federalnom ministarstvu Turizma i okoliša i Federalnom ministarstvu civilnih poslova obezbjedio besplatan smještaj i hranu , kao i rafting na Neretvi za učesnike i goste Međunarodnog triatlon kupa “Kulin Ban – Boračko jezero 2007”.