Životna priča Olimpijca
37

Trener dvostrukog amputirca nije znao da on nema noge

Klix.ba
Oscar Pistorius (Foto: AFP)
Oscar Pistorius (Foto: AFP)
Lični fitnes trener Oscara Pistoriusa, prvog čovjeka kojem su amputirane obje noge, a koji će učestvovati na Olimpijskim igrama, šest mjeseci nije znao da Pistorius nema noge.

Jannie Brooks, koji ovog Južnoafrikanca, poznatog kao "Blade Runner", trenira skoro deset godina, je rekao da on nije ni posumnjao da Pistorius nema noge kada mu se obratio kao i drugim srednjoškolcima.

"Trenriao je sa mnom oko šest mjeseci prije nego sam shvatio da nema noge. Nikada nisam ništa posumnjao, jer je napredovao istom brzinom kao i drugi. Radio je sve kao i drugi. Kada je počeo trenirati bila je zima pa su svi nosili trenerke. Treninzi su bili naporni. Prilikom jedne vježbe sam primijetio da ne može čučnuti kao drugi. Rekao sam mu da se mora spustiti niže, a on mi je rekao da je to najniže što može. Onda mi je ispričao svoju priču. Ja jednostavno nisam mogao vjerovati", rekao je Brooks.

Pistoriusu, koji trči na protezama izrađenim od karbonskih vlakana, obje noge su amputirane ispod koljena kada mu je bilo 11 mjeseci, jer je rođen bez kostiju u donjim dijelovima nogu.

Pistoriusov cilj na Olimpijskim igrama je trčanje utrke na 400 metara ispod 45 sekundi, piše AFP.

"Sama činjenica da se kvalifikovao je nevjerovatna. Mislim da ima dobre šanse", rekao je Henke Pistorius, njegov otac koji će ga pratiti na Olimpijskim igrama.