Škola počinje rad 2013.
50

Trčite u društvu i pod nadzorom trenera u Školi trčanja

Klix.ba
Škola trčanja i kao priprema za Sarajevo polumaraton (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Škola trčanja i kao priprema za Sarajevo polumaraton (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Želite li se baviti trčanjem uz stručni nadzor trenera, a niste član nijednog atletskog kluba, početkom naredne godine ćete dobiti priliku da se upišete u Školu trčanja koju organizuje Udruženje Marathon iz Sarajeva.

Nakon završetka još jednog Sarajevo polumaratona, koji je okupio profesionalce i amatere iz zemlje i svijeta i turistički promovisao glavni grad BiH, članovi ovog udruženja osmislili su način kako okupiti zainteresovane ljubitelje trčanja u grupe i omogućiti im da vježbaju s kvalifikovanim trenerom u okviru profesionalno osmišljenog programa najmanje tri puta sedmično.

"U proteklom periodu javljali su nam se mnogi sugrađani zainteresovani za trčanje u društvu i pod nadzorom trenera. Oni će u školi trčanja spojiti ugodno s korisnim i dobiti kvalitetne treninge, adekvatan nadzor i stručne savjete u oblasti sporta, ishrane i odmora, a prije svega će se lijepo družiti", kazao je za Klix.ba Erol Mujanović iz Udruženja Marathon i naglasio da će na ovaj način polaznici škole imati kontinuitet i kvalitet u bavljenju sportom. Osim navedene usluge koja će se pružati grupi rekreativaca postojati će mogućnost individualnih treninga za VIP klijente.

Polaznici će biti podijeljeni u grupe od 10-15 članova u kojima će trenirati, a jedan od ciljeva pokretanja škole trčanja su i pripreme za naredni Sarajevo polumaraton. Detalji o radu škole i upisu bit će objavljeni početkom 2013. godine na web-stranici Sarajevo Marathon.

Treninzi će se odvijati na nekoliko lokacija u Sarajevu koje su najpogodnije za trčanje, a osim profesionalnih trenera, radom grupe će upravljati i iskusni osnivači udruženja Marathon iza kojih su desetine istrčanih maratona i polumaratona širom svijeta. Jeftinija cijena članarine će također biti motivirajući faktor jer će učešće u školi trčanja koštati čak i manje nego što košta mjesečna članarina u fitness centrima u Sarajevu.

Erol Mujanović
Erol Mujanović
"Ovim projektom Sarajevo će se naći na listi zdravih i modernih gradova, a posebno je važno istaknuti da za treniranje u ovim grupama ne morate biti član nekog atletskog kluba", objasnio je Mujanović.

Ovaj mladi poduzetnik može se pohvaliti i karijerom menadžera UN programa zapošljavanja i zadržavanja mladih, koji je napravio odlične rezultate, ali i drugim značajnim društvenom korisnim rezultatima.

"U okviru tog programa više od 3.000 mladih osoba stiče radno iskustvo širom BiH, a gotovo 40.000 mladih je imalo priliku unaprijediti znanja i vještine potrebne za tržište rada. Napravljena su i sistemska poboljšanja u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i migracija. U ovom slučaju moram istaći da sam bio na čelu sjajnog tima, a ključ uspjeha je bio upravo timski duh i kvalitet odnosa koji smo uspjeli izgraditi i sačuvati", kaže Mujanović.

"Bilo da se radi o poboljšanju imidža naše zemlje putem Sarajevo polumaratona, spajanju naših kompanija sa stranim u oblasti ekonomske diplomatije, ili pomaganju menadžerima širom BiH u poboljšanju poslovnih rezultata i u pokretanju biznisa, temeljni principi i pristup su mi uvijek bili isti: red, rad i disciplina i nakon toga rezultati uvijek dolaze. Ključni faktor prilikom odabira aktivnosti, u mom slučaju, jeste da bude društveno korisna i da donese napredak cijeloj zajednici", poručio je naš sagovornik.