Biciklizam
0

Tour de France: Osma etapa Portugalcu Ruiju Costi

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Rui Alberto Faria da Costa, 24-godišnji biciklist Movistara, ostvario je premijernu pobjedu na Tour de Franceu trijumfiravši u subotnjoj, 190 kilometara dugoj etapi voženoj od Aigurandea do Super-Bessea.

Riječ je o prvoj brdskoj etapi na ovogodišnjem Touru, koja je sadržavala jedan oštar uspon druge kategorije te kilometar i pol uspona u cilj.

Portugalac je došao do etapne pobjede zahvaljujući neobranjivom napadu osam kilometara prije kraja. Njegovo je vrijeme bilo četiri sata, 36 minuta i 46 sekundi.

Neuspješno ga je pokušao napasti Belgijac Philippe Gilbert, koji je u cilj ušao sa zaostatkom od 12 sekundi. Australac Cadel Evans na trećem je mjestu u cilj uveo skupinu od 22 biciklista, među kojima su bili i svi najveći favoriti. Alberto Contador i braća Schleck poredali su se tako od osmoga do desetog mjesta.

Iznenađenje je što se u toj skupini svo vrijeme uspio održati Thor Hushovd, norveški biciklist Garmin-Cervela, inače poznat kao slab pri usponima. Time je uspio očuvati vodeće mjesto u ukupnom poretku, koje drži već sedam dana.

U nedjelju, uoči dana odmora, na rasporedu je još neizvjesnija etapa. Vozit će se od Issoirea do Saint-Floura u duljini od 208 kilometara. Gotovo da nema ravnih dijelova dionice, već se ona u potpunosti sastoji od uspona i padina.

 

Tour de France, 8. etapa, rezultati:

  1. Rui Costa (Por / Movistar) 4h36:46
  2. Gilbert (Bel / Omega Pharma – Lotto) +0:12
  3. Evans (Aus / BMC Racing Team) +0:15...

 

Ukupni redoslijed:

  1. Hushovd (Nor / Garmin – Cervelo) 33h06:28
  1. Evans (Aus / BMC Racing Team) +0:01
  2. F. Schleck (Luks / Leopard-Trek) +0:04
  3. Klöden (Njem / Radioshack) +0:10...