sport
0

Tour de France: Belgijcu Van Avermaetu etapa i žuta majica

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Belgijski biciklist Greg Van Avermaet (BMC) uvjerljivi je pobjednik pete etape 103. izdanja Tour de Francea, koja je vožena od Limogesa do Le Liorana u dužini od 216 kilometara, a pobjeda mu je donijela i uvjerljivo vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Van Avermaet je bio u skupini biciklista koja se odlučila na rani bijeg, a kad je stiglo vrijeme odluke u planinskim prijevojima, Belgijac je nadmašio sve svoje konkurente i drugoplasiranog sunarodnjaka Thomasa De Gendta (Lott Soudal) ostavio iza sebe 2:34 minute, dok je trećeplasirani Poljak Rafal Majka (Tinkoff) zaostao već više od pet minuta (5:04).

Dosadašnji vlasnik žute majice vodećeg u ukupnom redoslijedu Slovak Peter Sagan (Tinkoff) izgubio je priključak već na prvom ozbiljnom usponu te je u cilj stigao kao 110. s 23:45 minuta zaostatka za pobjednikom. Sagan je tako pao na 76. mjesto ukupnog redoslijeda.

Zanimljivo je da je Van Avermaet svoju prvu etapnu pobjedu na Touru ostvario prošle godine, kada je u završnom sprintu 13. etape bio brži baš od Sagana.

U četvrtak je na rasporedu šesta etapa od Arpajon-sur-Cerea do Montaubana, dužine 190,5 kilometara, u kojoj će ponovno do izražaja doći sprinteri, a potom slijede tri brdske etape prije prvog dana odmora na ovogodišnjem Tour de Franceu.