Uspješno završen Simposar 2013.
0

Topalbećirević dokazao koliko ga cijene sportisti svjetskog renomea

Piše: Edin Isanović
Sabahudin Topalbećirević i Jean Tigana (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sabahudin Topalbećirević i Jean Tigana (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U subotu je uspješno okončan drugi sportski simpozij, Simposar 2013. Direktor ovog projekta Sabahudin Topalbećirević ponovo je u grad na Miljacki doveo svjetska sportska imena i zaslužuje "palac gore“. Uspješna predavanja održali su Nebojša Popović, Ismet Gavrankapetanović, Igor Štimac, Jasna Bajraktarević, Mateo Beusan, Neven Spahija, Goran Milić, Predrag Pašić i Jean Tigana. Također, u publici su bila prisutna eminentna sportska imena.

Popularni Baho je prije početka ovog simpozija naglasio kako u budućnosti ovaj projekt treba biti sličan Sarajevo Film Festivalu. Simposar korača stazama uspjeha i već sada se može reći da su dojmovi iznad očekivanja.

Razmijenjena iskustva

"Moj prijatelj Baho je i prošle godina održao odličan simpozij, ali je ovaj za 50 do 70 posto uspješniji od prethodnog“, istakao je na kraju svog izlaganja Goran Milić, direktor vijesti i programa Al Jazeera Balkans.

Cilj Simposara bio je razmjena iskustava i obrazovanje. Svi prisutni saznali su nešto novo. Treneri od reputacije i ugleda prezentirali su izuzetno zanimljiva predavanja i sigurno je da su, oni koji su željeli, mogli nešto naučiti.

Predavači su isticali šta je sve potrebno da se ostvari dobar rezultat, predlagali su nove ideje, obrazložili su kako se stvaraju pobjedničke navike, koliko je psihologija važna za postavljanje temelja uspjeha. Također, govorilo se i o sportskim povredama i njihovoj prevenciji.

Ipak, svi su posebno podvukli jednu činjenicu - prostor bivše Jugoslavije ima mnogo talentiranih sportista.

Talent nam ne dozvoljava da smo na dnu

“Lige su nam loše, ali upravo taj talenat nam ne dozvoljava da budemo na samom dnu”, ovu rečenicu nekoliko puta ponovio je selektor nogometne reprezentacije Hrvatske Igor Štimac koji je podvukao da je jedini ispravan put kvalitetan rad u omladinskim pogonima.

“Klubovi moraju proizvoditi igrače. Na taj način osigurava se kontinuitet”, istakao je nekadašnji igrač Hajduka.

Naposljetku, Sabahudin Topalbećirević priskrbio je nove elmente za priču. Pokazao je da istinski voli sport, da voli državu BiH. Zadržao je visoke kriterije koje uvijek iznova potvrđuje. Bez dvojbe, dokazao je koliko ga cijene sportisti svjetskog renomea.

Na kraju Simposara popularni Baho je koračao linijom zadovoljstva. Ipak, imao je i nekoliko zamjerki za pojedince koji su trebali biti u publici, ali nisu. Argumentima je sve objasnio.

Da ga podsjetimo, većina sportskih radnika u BiH sve probleme koji se godinama gomilaju rješava kultnom rečenicom "nema nikakvih problema".

Naredne godine bit će održan novi Simposar. Priča će biti ista, a uspjeh će stajati negde na kraju puta.