Humanitarna ekspedicija
732

Tinejdžer sa Downovim sindromom na "Krovu svijeta“

Klix.ba
Eli Reimer (16) postao je prvi tinejdžer sa Downovim sindromom koji se ikada popeo do baznog kampa na Mount Everest.

Eli Reimer iz Benda u američkoj saveznoj državi Oregon prepješačio je 112 kilometara do Južnog baznog kampa u Nepalu, zajedno sa ocem Justinom Reimerom i ekipom od još sedam članova. Cilj ekspedicije bio je promoviranje rada Elisha Fondacije, neprofitne organizacije koja pomaže u prikupljanju novca i druge pomoći za ljude sa posebnim potrebama. Fondaciju su 2005. godine osnovali Reimer i njegova supruga Tamara.

Južni kamp je jedan od dva bazna kampa na Mount Everestu i nalazi se na visini iznad 5.300 metara. Putovanje do ovog kampa može biti prilično teško, a mnogi alpinisti ostanu u njemu dan ili dva, kako bi se što bolje prilagodili visini.

Elijevo putovanje pomoglo je da se prikupi 85 hiljada dolara, a u Fondaciji očekuju da će konačan iznos biti veći od 100 hiljada dolara.

U e-mailu magazinu Time, Reimer je naveo kako je Eli prvi tinejdžer sa Downovim sindromom koji se ikada popeo do ovog kampa. Prije njega je 35-godišnji Britanac bio jedina osoba sa Downovim sindromom kojoj je to pošlo za rukom.