Bulgarian Open
0

Tim BiH u brzom klizanju postigao dobre rezultate

Sarajevo-x.com
Reprezentativci BiH u brzom klizanju na kratke staze, Ademir Babaić , Nihad Bašić i Tarik Omeragić, ovog vikenda nastupaju na međunarodnom takmičenju Danubia Series 1, Bulgarian Open u Sofiji.

Ovi sportski ambasadori i ovog puta su u punom sjaju predstavili BiH. Babaić je jučer na kvalifikacijskim trkama na 500 metara u Junior B kategoriji oborio BiH rekord sa vremenom 45,49 izborivši učešće u finalu u skupini od 22 takmičara iz 10 zemalja, te je u konačnici zauzeo zavidno 6 mjesto svrstavši se u red sa budućim olimpijcima Mađarske i Rumunije, Liu Shaoangom i Gal-Oravcz Istvanomom.

Odličan nastup je imao i Omeragić (klizač Junior C kategorije) koji je u finalu trke na 500 metara zauzeo 5 mjesto sa brzinom od 48,61. Naš najstariji takmičar Nihad Bašić (Junior A kategorija) je takođe imao odličan nastup zauzevši 11–tu poziciju u ukupnom plasmanu.

Danubia Serija predstavlja najznačajnije evropsko takmičenje u brzom klizanju na kratke staze i održava se u 6 zemalja Evrope. Osam klizača sa najboljih plasmanom učestvuje u finalnom takmičenju koje se svrstava u rang evropskog juniorskog prvenstva.

Na finalnom takmičenju su do sada BiH predstavljali klizači iz Klizačkog kluba Bosna i to Ademir Babaić, Tarik Omeragić i Samra Selimbegović. Dosadašnji uspjesi naših reprezentativaca Bosnu i Hercegovinu svrstavaju u sami brzoklizački vrh.

Ovim uspjehom smo ujedno dokazali da je KKK Bosna bila i ostala rasadnik klizačkih talenata i nosioc razvolja klizačkih sportova.