Nakon četiri godine pauze
0

Thorpe o nastupu na OI: Jasno mi je da neću uspjeti

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
"Spreman sam mentalno na svoj neuspjeh", izjavio je bivši olimpijski pobjednik i nekad najbolji plivač na svijetu Ian Thorpe...

Australac star 29 godina objavio je prvog dana februara da se vraća u bazene s namjerom povratka takmičarskom plivanju nakon četverogodišnje pauze. Trenutno se nalazi na pripremama u Švicarskoj, a prvi ga nastup očekuje idućeg mjeseca na natjecanju Svjetskog kupa u Singapuru.

"Pomirio sam se s činjenicom da su najveći izgledi da ne uspijem na Olimpijskim igrama u Londonu. Sasvim sam se saživio s tom mišlju", rekao je Thorpe dodavši:

"Niko se nikad nije uspio vratiti na vrhunski nivo nakon tolike pauze a s rokovima koje imam ja. Realno, mislim da jednostavno neću imati dovoljno vremena".

Australac je na Olimpijskim igrama osvojio pet zlatnih medalja. Tokom karijere osvojio je 11 zlatnih odličja na Svjetskim prvenstvima te svjetske rekorde u pojedinačnoj konkurenciji rušio 13 puta. Bio je poznat kao najbolji i najsvestraniji plivač svijeta do dolaska Michaela Phelpsa.