sport
10

Terzić: Uvijek je dobro kada država stane iza sporta

FENA
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prekjučer su na vanrednoj sjednici usvojili Zakon o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.

Sportski direktor Košarkaškog kluba Bosna Goran Terzić vjeruje da je to početak uvođenja sistema u sport i sportske klubove, koji predstavljaju važnan segment bh. društva.

"Dobro je što su se nadležne institucije počele na ovaj način zanimati za sport. Usvajanje Zakona je bitno za klubove koji imaju ambicije učestvovati u međunarodnim takmičenjima, kao i da se riješe poreznih opterećenja. Kada država stane iza sporta, to uvijek donosi dobre rezultate", kazao je Terzić u izjavi za Agenciju FENA.

Terzić je naglasio da je KK Bosna tek učinio prvi korak u rješavanju internih klupskih problema.

"Na Skupštini koja je održana 28. marta novi ljudi su počeli raditi na utvrđivanju trenutnog finansijskog stanja KK Bosna. Naredni period ćemo iskoristiti da se konsolidujemo i utvrdimo na koji način će statusno i strateški klub napredovati, a zatim ćemo razmatrati šta dalje činiti po pitanju finansijskog oporavka kluba", objasnio je Terzić.

Zakonom se uređuju uvjeti, način i postupak naplate dospjelog, a nenaplaćenog poreznog duga nastalog do 31. decembra 2013. godine, otpis zateznih kamata i troškove prinudne naplate sportskim kolektivima u Federaciji BiH, a predviđeni su i modaliteti za smanjenje otplate glavnice.

Usvajanjem zakona zadovoljni su i u taborima sarajevskih nogometnih premijerligaša, Sarajeva, Željezničara i Olimpica.

Predsjednik FK Sarajevo Edis Kusturica, član radne grupe koja je pripremila prijedlog Zakona, ranije je izjavio FENI da je zastupao interese svih sportskih kolektiva.

"Zakon je spas za sport i sportske kolektive u Bosni i Hercegovini. U komisiji nisam zastupao Sarajevo nego sport i sportske koletive iz BiH", kazao je Kusturica.

Sportski kolektivi najveći dug uglavnom imaju upravo prema državi i sigurno je da će im ovakav zakon pomoći u finansijskoj konsolidaciji.

"Država je najveći povjerilac i to je evidentno. U principu, sport je opterećen dugovima prema državi. Ovo je zadnji način da se pokuša pomoći sportskim kolektivima. Mislim da ovo može da bude jedan novi početak, a sigurno i pozitivan signal i prema investitorima. Ako se država ponaša kao partner to je pozitivan signal za investitore", dodao je predsjednik FK Sarajevo.

Otpis zatezne kamate i umanjenje glavnice duga izvršit će Porezna uprava rješenjem nakon izmirenja posljednje rate duga. Zahtjev za zaključivanje sporazuma podnosi se nadležnom kantonalnom poreznom uredu, u roku od 60 dana od dana stupanja Zakona na snagu. Umanjenje glavnice utvrđuje se u zavisnosti od roka na koji se zaključuje sporazum.

Direktor FK Željezničar Mirsad Šiljak istaknuo je da je usvajanje Zakona veliko olakšanje Fudbalskom klubu Željezničar, ali i drugim sportskim kolektivima u Federaciji BiH.

"Nakon otpisa zateznih kamata prema Poreskoj upravi ostaje nam da uradimo reprogram glavnice duga na duži period. Porezna uprava je već pružila FK Željezničar ugovor o reprogramu obaveza po osnovu javnih prihoda, za šta mi već imamo obezbijeđena sredstva", rekao je direktor sarajevskog kluba.

Sportski kolektiv koji ima utvrđen porezni dug ima mogućnost zaključivanja sporazuma njegovog vraćanja na rate. Ujedno, ima pravo na otpis zateznih kamata i umanjenje glavnice duga.

Direktorica FK Olimpic Bisera Gracić pozdravila je usvajanje Zakona u Parlamentu.

"To je jako lijepa vijest i svi smo joj se obradovali. Imamo dugovanja prema državi i usvajanje zakona će nam pomoći u poslovanju. Niko od nas u svim klubovima u BiH ne izbjegava da plaća obaveze, ali situacija u kakvoj se svi nalazimo je teška", kazala je Gracić.

Sportski kolektiv koji ne ispunjava obaveze iz zaključenog sporazuma suočit će se s njegovim raskidom i nastavkom postupka prisilne naplate, bez mogućnosti otpisa zateznih kamata i umanjenja glavnog duga.

Nadzor nad realizacijom zaključenog sporazuma vršit će Porezna uprava FBiH.