Sve bolji rezultati
0

INTERVJU / Zlatko Šoše: BiH je izvor teniskih talenata

Razgovarao: Edin Isanović
Zlatko Šoše
Zlatko Šoše
Teniseri i teniserke iz naše države u posljednje vrijeme ostvaruju izuzetno dobre rezultate na međunarodnoj sceni. Povodom toga razgovarali smo sa Zlatkom Šošeom, direktorom Tensikog saveza BiH, koji je prije svega zaljubljenik u ovaj sport. Kao što smo i očekivali, bio je zahvalan sagovornik.

Kako komentarišete aktuelnu situaciju u Teniskom savezu BiH?

Ekspanzija tenisa koja se desila posljednjih godina u Bosni i Hercegovini produkt je realizacije izuzetno dobro osmišljenog strateškog plana. Rezultati koje danas imamo bili bi sigurno i još bolji da organi Teniskog saveza BiH nisu podložni štetnom političkom djelovanju. Za očekivati je da će se u BiH uskoro uspostaviti moderniji standardi upravljanja sportskim organizacijama i da će se tako spriječiti uplitanje politike u sport.

Naš savez je doživio najveću ekspanziju prema izvještaju Tennis Europe?

Jeste. Prema statistikama koje su se vodile za period od 2005. do 2009. godine najveća ekspanzija u razvoju tenisa u Evropi desila se upravo u Bosni i Hercegovini.

Da li je zbog toga porasla popularnost ovog sporta u BiH u posljednjih nekoliko godina?

Apsolutno! Veliki značaj u porastu popularnosti imali su dobri rezultati tenisera iz susjedstva. U posljednje vrijeme naši igrači preuzimaju primat, jer su rezultati koje ostvaruju svakog dana sve bolji. Ne treba zanemariti ni ogromnu podršku bh. medija.

Razvojna strategija i reorganizacija TSBiH pokazale su se kao ispravan potez?

Svakako. Treba istaći da za period od 2011. do 2015. imamo novu strategiju koju je verificirao ITF. Prema analizi koja je urađena sa odgovornim ljudima iz ITF-a, strategija koju smo imali za raniji petogodišnji period, uspjeli smo realizirati sa preko 90%, čime se baš ne mogu pohvaliti ni velike teniske nacije.

Možete li nam reći kako ste uspjeli ubijediti Amera Delića da zaigra pod zastavom BiH?

Osjetio je pozitivne trendove u bh. tenisu. Još 2006. godine, kada sam imao prve kontake s njim, čvrsto je obećao da će jednog dana zaigrati pod našom zastavom. Okolnosti su bile takve da se to desilo četiri godine kasnije. Kako se radi o velikoj sportskoj ličnosti, nemam dileme da će Amer narednih godina biti uzor svim mladim teniserima i da će njegova uloga u popularizaciji tenisa na ovim prostorima biti ogromna.

Kojim bh. teniserima i teniserkama predviđate blistavu budućnost?

Ne bih spominjao imena, jer se bojim da ću nekoga nepravedno zapostaviti, ali želim reći da je BiH izvor teniskih talenata. Mi danas u svakoj kategoriji imamo nekoliko igrača koji u budućnosti mogu igrati važnu ulogu na svjetskoj teniskoj sceni. Za njihov nesmetan razvoj će, ipak, trebati i snažnija podrška državnih insitucija. Zbog značaja koji tenis ima u promociji svake države, nadam se da će uskoro i to popraviti.

Koji uzrasti, po statistici, ostvaruju najbolje rezultate?

U svakom uzrastu imamo igrače koji su u vrhu evropskih i svjetskih rang lista.

Uskoro se u Tuzli igra i Davis Cup meč između BiH i Estonije, čiji je medijski partner i naš portal. Kakva su Vaša očekivanja?

Priželjkujem punu dvoranu Mejdan, nezaboravnu atmosferu i podršku naših navijača. Vjerujem da ćemo izboriti pobjedu i igranje finalnog meča za ulazak u prvu grupu EA zone Davis Cupa.