Andre Agassi
0

"Želio sam biti brutalno iskren prema sebi"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Andre Agassi, jedan od najboljih tenisera svih vremena, šokirao je javnost priznanjem da je tokom karijere koristio doping, odnosno kristalni metamfetamin.

Autobiografija Andrea Agassija, koja će se 9. novembra naći u američkim knjižarama, sadrži i priznanje o svjesnom konzumiranju droge.

Londonski Times jedan je od svjetkih medija koji je objavio na svojoj web stranici nekoliko odlomaka iz Agassijeve autobiografske knjige "Open: An Autobiography", u kojoj je osmerostruki osvajač Grand Slam turnira i pobjednik na sva četiri najveća svjetska turnira, priznao svjesno konzumiranje kristalnog metamfetamina, sintetičke droge koja brzo izaziva ovisnost, 1997. godine.

Nakon toga je krenula prava poplava komentara, a i sam Agassi je rekao zašto se odlučio "razgolititi" po tom pitanju.

  • Želio sam biti brutalno iskren prvo prema sebi, pa tako i prema svima drugima. Želio sam iznijeti u javnost sve svoje frustracije, sve svoje krive odluke kojih je svakako bilo. Neke su me tako dovele na sam rub katastrofe. Isto tako, mislim da moja priča može biti dobra za neke nove generacije, želim da se iz svih mojih grešaka nauči i da budući sportisti ne ponavljaju takvo nešto - piše u autobiografiji.

Osim poglavlja o dopingu, koje će svakako dodatno razbuktati javnost, ATP organizaciju, ostale tenisere, sportiste i druge, Agassi je u autobiografiji mnogo toga govorio o tome zašto je mrzio tenis, kako ga je loše tretirao "nasilni" otac koji nije bio zadovoljan niti kada je osvojio Wimbledon 1992. godine, o tome kako je u automobilu bježao od pucnjeva i slično...