Roger Federer
0

"Želim 20 Grand Slamova prije penzije"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Roger Federer osvojio je početkom godine Australian Open i tako povećao svoju kolekciju na Grand Slam turnirima na brojku 16.

U godinu je startao s pozicije broj 1 na ATP listi, ali su mu slabije igre u nastavku sezone te raniji porazi (u četvrtfinalu) i gubitak bodova u Roland Garrosu i Wimbledonu, turnirima gdje je prošle sezone osvojio naslove, donijeli pad na treću poziciju, što mu je najlošiji renking od novembra 2003.

Prošle je sezone u Wimbledonu Federer izjednačio rekord Petea Samprasa od 14 osvojenih Grand Slam titula, a sada je u razgovoru za BBC istaknuo da je realističan cilj stići do ukupno 20 naslova ne četirima najvećim turnirima.

"Osvojio sam po tri Grand Slam turnira u sezoni dva puta i dva u sezoni još nekoliko puta, stoga mislim da je to nešto što je za mene izvedivo. Igram samo 16 do 20 turnira godišnje, pa se ne zasitim tenisa i držim vatru u sebi da plamti", rekao je 29-godišnji Švicarac, te istovremeno porekao da je kod njega, kako se počelo nagađati, došlo do zasićenja od tenisa.

"Dajem 100 posto svojih mogućnosti na svakom turniru jer ih ne igram puno. Turniri poput ovog u Torontu i sljedeće sedmice u Cincinnatiju za mene su jako važni. Imam puno motivacije za sljedećih nekoliko godina. Ako ću osvajati Grand Slam naslove bit će to fantastično, ali to u sljedećih nekoliko godina neće biti moja jedina motivacija".

Doživio je najveće razočaranje sezone Federer u Wimbledonu, turniru koji je osvajao šest puta, kada ga je u četvrtfinalu porazio Čeh Tomaš Berdych. Kasnije je dogurao Berdych i do finala u kojem je poražen od Rafaela Nadala, a Švicarac priznaje da finale nije gledao.

"Kada se razočarate zbog ranog ispadanja s turnira, nastavljate život. Ne razmišljate u stilu: "Zar nisam ja trebao biti u finalu Wimbledona?", nego uživate s porodicom, prijateljima. To je ono što ja radim. Isključim se brzo i ne mislim puno o tenisu van terena".