ATP Vina del Mar
4

Zeballos šokirao i pobijedio Nadala

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Argentinski teniser Horacio Zeballos šokirao je u finalu ATP zemljanog turnira u čileanskom Vina del Maru, te pobijedio "Kralja zemlje" Rafaela Nadala u njegovom povratničkom turniru. Bilo je 6-7(2), 7-6(6), 6-4 za Zeballosa.

Argentinac koji je uoči tog meča bio 73. teniser na svijetu drugi put je igrao finale nekog ATP turnira. Prvi put je došao do kraja i osvojio krunu, a ujedno je prvi put u karijeri pobijedio nekog tenisera iz kruga deset najboljih na svijetu.

"Meni je bilo dovoljno što sam uopće imao priliku igrati finale protiv Nadala. Sada kada sam pobijedio nosit ću ovo finale u uspomenama zauvijek, kao nešto najljepše što mi se ikada dogodilo", kazao je 27-godišnji Zeballos.

Nadal je odigrao u ovom čileanskom gradu prvi turnir nakon pet mjeseci pauze. Lagano je došao do finala, ali je nakon čak dva sata i 46 minute odličnog tenisa morao stisnuti ruku boljem od sebe. Nadal je izgubio tek peto finale nekog zemljanog turnira, a igrao je 41. finale na takvim turnirima.

Atipično za zemlju breaka nije bilo sve do početka trećeg seta. U prvom je Zeballos jedini imao dvije break-lopte, ali je Nadal dobio tie-break. U drugom je setu samo peti teniser svijeta imao dvije break-šanse, ali je potom on izgubio tie-break. U tom tie-breaku drugog seta je Nadal spasio 4-6, ali je potom kod 6-6 izgubio dva poena u nizu.

Nakon po jednog breaka početkom trećeg seta teniseri su držali početni udarac do 5-4 za Argentinca kada Zeballos čini posljednji napad na uglednog suparnika i oduzima mu servis za najveću pobjedu u karijeri. Ukupno je Zeballos osvojio četiri poena više u meču (103-99), a iskoristio je dvije od sedam break-prilika (Nadal tek jednu od tri).

"Kompletno gledano bio je ovo dobar turnir za mene. Nije dobro što sam izgubio finale, ali moram priznati da nisam igrao svoj najbolji tenis. Zeballos je bio bolji i zaslužio je slavlje", rekao je Nadal koji je prvi put u karijeri izgubio na zemlji od ljevorukog tenisera.

Inače, u nedjelju je Nadal zajedno s Juanom Monacom izgubio i finale parova. Bolji su sa 6-2, 6-4 od njih bili Talijani Potito Starace i Paolo Lorenzi.

ATP Vina del Mar, finale:

Zeballos - Nadal (1) 6-7(2), 7-6(6), 6-4