Tenis
5

WTA Elite Trophy: Venus Williams osvojila naslov u Zhuhaiju

Piše: O. T.
Venus Williams (Foto: EPA)
Venus Williams (Foto: EPA)
Američka teniserka Venus William pobjednica je WTA Elite Trophy Toura koji se održao u kineskom gradu Zhuhaiju čime će inkasirati 2.150.000 dolara.

Williams je u finalu savladala Karolinu Pliškovu iz Češke sa 2:0 u setovima (7:5, 7:6), a meč je trajao dva sata i pet minuta.

U prvom setu Williams je napravila break kod drugog servisa Pliškove i povela sa 3:1. Češka teniserka je uzvratila break i vratila se na 4:3, pa onda svojim servisom i na 4:4. Prelomni trenutak desio se pri rezultatu 6:5 za Williams kada je Amerikanka napravila novi break i slavila sa 7:5.

Pliškova je u drugom setu krenula jako dobro i napravila je break kod trećeg servisa američke teniserke i tako povela sa 3:2, a onda i sa 4:2. Međutim, i Pliškova gubi servis, pa Venus stiže na 4:4 i do kraja meča se igralo gem za gem, a Amerikanka je set osvojila u tie-breaku. Bilo je 7:6 (8:6).

Podsjetimo na turniru su igrale teniserke raspoređene od devetog do 20. mjesta na WTA trang-listi. Učesnice finala Williams i Pliškova zauzimaju 11, odnosno 13. mjesto na listi najboljih teniserki svijeta.