Tenis
30

Wimbledon kroz historiju: Kako su izgledali teniski počeci

Piše: Am. Dž.
Teniserke u susretu sa kraljicom Mary i kraljom Georgeom (1926. godina) (Foto: AFP)
Wimbledon je danas jedan od najvažnijih teniskih turnira na svijetu i jedan od četiri prestižna Grand Slama.

Najstariji je teniski turnir na svijetu, a datira čak od 1877. godine kada su odigrani prvi mečevi na Wimbledonu.

Današnja pravila u tenisu praktično su identična onima iz 1877. godine, a postavio ih je All England Lawn Tennis and Croquet Club. Manje promjene izvršene su u visini mreže, kao i udaljenosti linije za servis od mreže.

Prvi pobjednik ovog turnira bio je Spencer Gore koji je titulu osvojio pred 200 gledatelja koji su platili jedan šiling kako bi prisustvovali finalu.

Od 1884. godine uveden je i turnir u ženskoj konkurenciji, kao i turnir parova u muškoj konkurenciji. Godine 1913. uveden je i turnir parova u ženskoj konkurenciji.

Zanimljivo je da su od samih početaka Wimbledona članovi britanske kraljevske porodice bili uveliko prisutni među gledateljima.

Također, mnogo pažnje je posvećeno pravilima oblačenja igrača, a ti standardi su zadržani do danas.

Rekorderi po broju osvojenih trofeja na ovom turniru zapravo su tri igrača. William Renshaw, Pete Sampras i Roger Federer imaju sedam osvojenih titula. Upravo se Federer, kao jedini aktivni igrač ovog trojca, nada da će ove godine postati apsolutni rekorder sa osam trofeja Wimbledona u svojim vitrinama.

U ženskoj konkurenciji, sa devet osvojenih trofeja, nesumnjivo vlada Martina Navratilova.

U historiju Wimbledona ušao je i najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur, kao prvi predstavnik naše zemlje u glavnom turniru. On će danas na Centralnom terenu igrati protiv Rogera Federera.