Tenis
10

Wawrinka se oprostio od Wimbledona: Teniski maraton u četvrtfinalu pripao Gasquetu

Klix.ba
(Foto: EPA)
Maratonski meč Stanislasa Wawrinke i Richarda Gasqueta u četvrtfinalu Wimbledona pripao je na kraju francuskom teniseru koji je tako izborio nastup u polufinalu gdje ga čeka Novak Đoković.

Izuzetno zanimljiv meč okončan je rezultatom 3:2 u korist Gasqueta, po setovima 6:4, 4:6, 3:6, 6:4 i 11:9.

Jedan brejk u prvom setu dovoljan je bio Gasquetu da povede 1:0. On se dogodio u sedmog gemu kada je Francuz poveo 4:3. Do kraja su i jedan i drugi teniser bili uspješni prilikom servisa, pa je set okončan rezultatom 6:4 u korist Gasqueta.

Wawrinka je odlično otvorio drugi set i odmah na startu poveo rezultatom 3:0 uz brejk u drugom gemu. Istu seriju potom je napravio Gasquet izjednačivši na 3:3 i vrativši neizvjesnost u drugi set. Francuz je ipak posustao u desetom gemu i Wawrinki koji je napravio brejk u pomenutom gemu dopustio da izjednači rezultat na 1:1.

Švicarac je u trećem setu bio nepogriješiv na svom servisu, a u četvrtom gemu napravio je brejk, te tako došao do 6:3 i vodstva od 2:1 u setovima.

U narednom gemu isto to učinio je Gasquet koji je jednim brejkom u desetom gemu došao do 6:4 i izjednačenja na 2:2.

Posljednji, peti set donio je veliku neizvjesnost i odličan tenis. Gasquet je u osmom gemu napravio brejk, obezbijedivši sebi servis za meč. Wawrinka je ipak ribrejkom spasio situaciju i izjednačio na 5:5. S obzirom da pravila Wimbledona nalažu da se ne igra taj brejk, treći set ponudio je pravi maraton, a okončan je tek nakon 20. gema. Gasquet je tad napravio drugi brejk u petom setu, pa je slavlje moglo početi.

Wimbledon, četvrtfinale:

Wawrinka - Gasquet 2:3 (4:6, 6:4, 6:3, 4:6, 9:11)