Nakon priznanja o drogi
0

WADA želi istragu protiv Agassija

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekadašnji najbolji svjetski teniser Andre Agassi mogao bi skupo platiti priznanje da je tokom karijere koristio drogu, tačnije činjenicu da je lagao nakon pada na dopinškom testiranju.

Naime, iz Svjetske antidopinške agencije (WADA) su u nedjelju poručili kako žele istražiti postoji li mogućnost da se protiv Agassija podigne optužnica zbog laganja.

Zbog samog uzimanja metamfetamina Amerikanac neće biti kažnjen jer je prošlo osam godina od pada na dopinškom testu (1997.), što je propisana vremenska granica za eventualno retroaktivno kažnjavanje.

  • Dvije stvari trebaju biti istražene. Ako je lagao, a priznao je da jest, i napravio je to pod zakletvom, onda to zahtijeva dodatnu istragu da se utvrdi može li se podići optužnica. Svi znamo za slučaj Marion Jones koja je lagala sudu, ne može se s tim samo tako izvući - izjavio je direktor WADA-e David Howman, aludiravši na slučaj nekadašnje američke atletičarke koja je provela šest mjeseci u zatvoru jer je lagala o korištenju dopinga.

  • Druga je stvar da je Agassi imao odvjetnika koji ga je zastupao. Je li on znao da je Agassi lagao? To također treba istražiti - dodao je Howman.

Osmerostruki osvajač Grand Slam naslova je podsjetimo u svojoj autobiografskoj knjizi “Open” priznao da je 1997. svjesno uzeo metamfetamin, a kad je pao na dopinškom testiranju, ATP-u je slagao da se to dogodilo slučajno jer je popio sok svoga asistenta, ne znajući da je u njemu droga. ATP ga je oslobodio, ali pravda bi ga ipak mogla dostići.

Inače, svakim danom svjetski mediji objavljuju nove izvatke iz Agassijeve knjige. Ispostavilo se tako da je američki teniser još kao junior uzeo drogu koju mu je dao otac. Priznao je da mu je tokom jednog turnira otac dao tabletu za koju vjeruje da je droga “speed”.

  • Progutao sam je i osjećao sam se dobro - rekao je Agassi, priznavši kako ga je i brat Phillip upozorio da ne uzima nikakve tablete od oca jer se radi o drogi.

  • Sljedeći put kad budeš išao na turnir i kad ti tata da tabletu, nemoj je uzeti - citira Agassi brata.

  • Kao što je Philly predvidio, tata mi je na turniru u Chicagu dao tabletu - dodao je legendarni teniser.