Tenis
2

Vranić: Nikada nismo bili bliže plasmanu u Prvu grupu

FENA
Daver Vranić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Daver Vranić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Teniska Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine u septembru u Sarajevu dočekat će selekciju Litvanije u odlučujućem meču za plasman u I grupu Evro-afričke zone.

Teniseri BiH već su dva puta igrali meč za plasman u I grupu i dva puta su poraženi u gostima, protiv Portugala 3:2 i Danske također 3:2. Bivši selektor reprezentacije BiH Daver Vranić uvjeren je da će bh. igrači ovaj put uspjeti da dođu do pobjede i pred svojim navijačima proslaviti plasman u Prvu grupu.

"Mislim da nikada bliže nismo bili plasmanu u Prvu grupu. Ekipa koju sada imamo i iskustvo sigurno nam ulijevaju nadu da bi ovaj treći pokušaj trebao biti uspješan. Ogromna je prilika, igramo pred svojom publikom. Možda bude i pritisak zbog domaćeg terena, ali su Damir Džumhur i Mirza Bašić pokazali da su sazreli kao igrači koji mogu igrati velike mečeve. Mislim da i Davis Cup daje posebnu motivaciju za sve igrače gdje svi daju svoj maksimum, više nego kada igraju individualne turnire", kazao je Vranić za Agenciju FENA.

Reprezentacija BiH već dva puta je propuštala priliku da se plasira u Prvu grupu, kada je kao autsajder bila na poen do ulaska u Prvu grupu.

"Tada nismo, nažalost, imali ni dovoljno sreće, ali mislim da ove godine imamo dva sjajna igrača koja mogu parirati igračima koji su u Top 50, što smo vidjeli protiv Finske. I druga dva naša igrača mogu pružiti vrhunske mečeve i na njih također možemo računati. Po mojim procjenema u tom meču blaga prednost je na našoj strani", dodao je.

BiH će dočekati Litvaniju od 12. do 14. septembra u dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu.