Devetero tenisera u problemima
0

Virusna zaraza hara Indian Wellsom

Totalsport
Vjera Zvonarjeva (Foto: AFP)
Vjera Zvonarjeva (Foto: AFP)
Osmero tenisera i teniserka oboljeli su od želučanog virusa na ATP, odnosno WTA turnirima koji se paralelno odigravaju u Indian Wellsu.

Među njima su i deveta nositeljica, Ruskinja Vjera Zvonarjeva, te 14. nositelj, Francuz Gaël Monfils. U nedjelju je Zvonarjeva predala svoj meč 3. kola Čehinji Klari Zakopalovoj bez borbe, dok su ranije tokom dana isto učinili Monfils, Austrijanac Jürgen Melzer i Amerikanka Vania King.

"Zaista mi je žao što sam se povukla iz turnira, ali na žalost ne osjećam se dovoljno dobro da bih se takmičila danas. Nadam se da ću se oporaviti od bolesti i zaigrati na sljedećem turniru u Miamiju, ali sada se ne osjećam jednostavno dovoljno dobro da bih izašla na teren i igrala", komentirala je Zvonarjeva.

Monfilsa, koji je u 2. kolu trebao igrati protiv Rusa Nikolaja Davidenka, zamijenio je "lucky loser" Björn Phau, dok je King, koja je prošlog mjeseca u Parizu osvojila svoj premijerni WTA turnir, predala bez borbe dvoboj 3. kola Njemici Angelique Kerber.

Još ranije tokom sedmice na želučane tegobe požalili su se i zbog istih nastupe otkazali Nijemac Philipp Kohlschreiber, Talijan Andreas Seppi, Slovakinja Magdalena Rybarikova i Amerikanka Bethanie Mattek-Sands. Iz zdravstvene zajednice Palm Springsa izdali su saopćenje kako je virus raširen diljem Coachella Valleyja gdje se održava turnir, a da su simptomi mučnina, povraćanje, proljev i povišena temperatura.

"Virus je samoograničavajuć, a traje između 24 i 48 sati. Prenosi se zrakom i direktnim kontaktom, a ne hranom. Tokom protekle sedmice posjete hitnoj službi povećane su oko 15 posto. Uočili smo da navijači i igrači turnira proživljavaju iste simptome bolesti", stoji među ostalim u saopćenju Medicinskog centra Eisenhower.