Tenis
0

Veliki uspjeh mladih bh. tenisera

FENA
Juniorska teniska reprezentacija BiH u sastavu Damir Džumhur i Jasmin Ademović danas je pokazala svoje ogromne mogućnosti i donijela novi veliki rezultat bh. tenisu - plasman na završnicu ekipnog Evropskog prvenstva u La Rochelleu, Francuska, saopćeno je iz Teniskog saveza BiH.

Nakon što su jučer, na startu svoje kvalifikacione skupine D, u slovenskom Ptuju savladali domaćine Slovence, prošlogodišnje prvake Evrope, sada su zabilježili još vredniju pobjedu - nadigrali su reprezentaciju Rusije, druge favorite ovih kvalifikacija.

O kakvom se uspjehu radi najbolje pokazuje podatak da su oba Rusa koji su danas nastupili, Mihail Birjukov (1.437) i Stanislav Vovk (1.118) već uvršteni na ATP rang-listu, a najbolji dosezi u juniorskoj konkurenciji su im Birjukov 35., a Vovk 56. pozicija.

U prvom meču se Ademović sjajno nosio s velikim favoritom Vovkom (5:7, 4:6), a zatim je na red došao Džumhur i još jednom pokazao da izrasta u istinsku uzdanicu bh. tenisa. Dobio je ruskog prvog igrača Mihaila Birjukova sa 7:5 6:1 te tako izjednačio rezultat.

Odluka je pala u meču dublova, gdje su Rusi bolje započeli i dobili prvi set, ali je našim momcima pripala završnica i konačna pobjeda - 4:6 7:5 (10:3).

Ovaj uspjeh dobija na vrijednosti kada se zna podatak da je naša selekcija igrala bez Mirze Bašića, našeg još uvijek najboljeg juniora.

Drugog dana kvalifikacija u italijanskom Arezzu naši mlađi juniori (B-16) nisu uspjeli pružiti snažniji otpor favorizovanim Hrvatima, koji su jučer bili slobodni dok su naši momci vodili maratonsku borbu protiv domaće ekipe. Elmar Ejupović je izgubio od Duje Kekeza, s 3:6, 2:6, Alen Salibašić od Mate Pavića, sa 4:6, 4:6, a u dublu su naši igrači izgubili od kombinacije Mate Delić/D. Kekez s 2:6, 5:7. Tako će naša reprezentacija igrati za 3. mjesto.