Tenis
0

Uspješna godina za bh. tenisere

FENA
Damir Džumhur
Damir Džumhur
Bosanskohercegovački teniseri u 2011. godini zabilježili su rekordne domete na ATP listi najboljih tenisera svijeta.

Na posljednjoj ovogodišnjoj ATP listi prvi put u historiji bh. tenis ima četiri igrača rangirana u "Top-500". To su Amer Delić, Mirza Bašić, Damir Džumhur i Tomislav Brkić.

Amer Delić je u 2011. ušao na 463. poziciji, a godinu završava na 213. mjestu, što predstavlja napredak od 250 mjesta. Njegov najbolji ranking u ovoj godini je bila 187. pozicija (novembar).

Mirza Bašić je na početku 2011. godine bio na 521. poziciji. Napredak na 290. mjesto na kraju 2011. za njega je odlična startna pozicija za nove iskorake koje treba napraviti u 2012. godini, saopćeno je iz Teniskog saveza BiH.

Malo igrača na svjetskoj teniskoj sceni se mogu pohvaliti da su u prvoj profesionalnoj sezoni ostvarili rezultate kao Damir Džumhur. Nakon sjajnog završetka juniorske karijere koja će ostati upamćena po tituli prvaka Evrope i bronzi s prvih Olimpijskih igara mladih u Singapuru, Damir se okrenuo nastupima na futures turnirima. Sa četiri titule, još jednim finalom, te dvije titule i dva finala u dublu, došao je do 339. mjesta na ATP listi. Na početku godine je bio na 1.007. mjestu, što znači da je napredovao za 668 pozicija.

Četvrti bh. teniser među 500 najboljih na ATP listi je Tomislav Brkić. Njegov skok u ovoj godini za 285 pozicija pokazuje da je i on konačno uhvatio pravi ritam i da će njegovi rezultati u 2012. godini biti još bolji.

Brkić je u ovoj godini osvojio svoju prvu profi titulu na Futures turniru u Prijedoru.

Davis Cup reprezentacija BiH je u 2011. godinu ušla pojačana za Amera Delića i s ciljem proboja u Prvu grupu Evro-afričke zone.

Pobjedama protiv reprezentacija Maroka i Estonije donio je BiH odlučujući meč protiv Danske. Nažalost, poraz od 2:3 udaljio je BiH od realizacije cilja, plasmana u Prvu grupu.

U narednoj godini Davis Cup reprezentacija BiH u prvom meču igra protiv Turske. U slučaju pobjede igrala bi protiv Bjelorusije u Minsku.