Đoković i Tipsarević u četvrtfinalu
1

VIDEO / US Open: Roddick se oprostio od aktivne karijere porazom

Totalsport
Andy Roddick (Foto: AFP)
Andy Roddick (Foto: AFP)
Američki 30-godišnji teniser Andy Roddick odigrao je posljednji profesionalni meč u karijeri od koje ga je oprostio Argentinac Juan Martin del Potro. Argentinac je u osmini finala US Opena slavio 6-7(1), 7-6(4), 6-2, 6-4.

Roddick je početkom turnira najavio odlazak u penziju nakon US Opena. Nakon toga je igrao jako dobro, a i u meču protiv Del Potra je, uprkos porazu, pokazao puno i sigurno je da će jako nedostajati ljubiteljima tenisa širom svijeta.

Njegov meč protiv Del Potra bio je u utorak prekinut u tie-breaku prvog seta, nakon što je Roddick osvojio prvi poen. U nastavku je odigrao odlično i prepustio suparniku iz Tandila samo jedan poen u tie-breaku prvog seta.

U drugom setu nije bilo breakova i odluka je opet pala u tie-breaku. Ovoga puta je bolji bio Del Potro sa 7-4.

Nakon izgubljenog drugog seta, Roddick je dosta pao i Del Potro je u trećem setu brzo poveo s 4-0. U četvrtom setu je opet bilo puno više borbe. No, pokazalo se da je Del Potru break u petom gemu na kraju bio dovoljan i za pobjedu.

Roddick, poznat kao čvrst i često prgav teniser i čovjek, nije mogao suspregnuti emocije nakon završetka meča.

"Prvi put u karijeri ne znam šta reći, kako početi. Otkad sam bio klinac, bio sam oduševljen s ovim turnirom i uživao sam u svakoj minuti provedenoj na terenima. Ovo je bio put uspona i padova. Ja sam sretan i zadovoljan. Nadam se da ću opet ovdje doći jednog dana i sve vas vidjeti. Zahvaljujem se mom timu koji je uvijek bio uz mene, mojoj porodici i svima vama", obratio se u suzama Roddick svima na centralnom stadionu u oproštajnom govoru. Njegova supruga Brooklyn Decker grcala je u suzama.

Roddick je karijeru okončao s 32 osvojena ATP turnira, među kojima je i naslov na US Openu 2003. godine, njegov jedini osvojeni Grand Slam turnir.

Koliko je Roddick dobro odigrao i oproštajni meč karijere, pokazat će i podatak da je imao više direktnih poena (57) od neforsiranih grešaka (47). No, Del Potro, osvajač US Opena 2009. godine je bio još bolji, 51 winner i samo 31 neforsirana greška.

U četvrtinalu će Del Potro igrati protiv branitelja naslova, Srbijanca Novaka Đokovića, koji vodi s 5-2 u međusobnim mečevima.

US Open, teniseri, osmina finala:

Tipsarević (8) – Kohlschreiber (19) 6-3, 7-6(5), 6-2

Del Potro (7) – Roddick (20) 6-7(1), 7-6(1), 6-2, 6-4 Đoković (2) – Wawrinka (18) 6-4, 6-1, 3-1, predaja Wawrinke