Uz Murraya i Tomaša
1

US Open: Novak Đoković i David Ferrer u polufinalu

Totalsport
Novak Đoković (Foto: Arhiv/AFP)
Novak Đoković (Foto: Arhiv/AFP)
Novak Đoković, drugi nositelj US Opena i branilac naslova, izborio je polufinalni meč u New Yorku protiv četvrtog nositelja, Španca Davida Ferrera.

Đoković je u četvrtfinalu pobijedio pobjednika ovog turnira 2009. godine, Argentinca Juana Martina del Potra 6-2, 7-6(3), 6-4. Odigrao je Đoković još jedan izvrstan meč u New Yorku u svim segmentima. Osvojio je 84% poena nakon pogođenog prvog servisa i suparniku dopustio samo tri break-lopte u meču, od kojih je Argentinac realizovao jednu u drugom setu.

Branilac naslova je odlično i reternirao, protiv moćnog početnog udarca Del Potra osvojio je čak 41% poena i sve to bilo mu je i više nego dovoljno za novu pobjedu u tri seta. Do polufinala je stigao bez izgubljenog seta. Ovo je Đokoviću deseti uzastopni polufinale na Grand Slam turnirima. U potrazi je za šestom titulom na jednom od četiri najveća turnira.

U meču protiv Del Potra, Đoković je najteži posao imao u drugom setu, u koji je Del Potro krenuo s vodstvom 2-0 i 0-30 na servis Đokovića. Imao je Argentinac servis za set kod 5-4, ali Đoković se vratio i "breaknuo" za 5-5, potom i poveo sa 6-5, a onda je u 12. gemu, koji je trajao 17 minuta, propustio tri set-lopte na servis igrača iz Tandila. No, bio je bolji u tie-breaku i osvojio set koji je trajao 84 minute.

Rani break u trećem setu bio je Đokoviću dovoljan za trasiranje puta ka polufinalu.

"Iako sam pobijedio bez izgubljenog seta, bilo je puno teže nego što pokazuje rezultat. Del Potro je veliki igrač. Imao sam sreće što sam dobio drugi set. Odigrali smo neke sjajne izmjene, velike poene", rekao je Đoković.

"Bio je predobar za mene. Mislim da je Novak favorit za osvajanje turnira, želim mu svu sreću", korektno je, kao i uvijek, poručio Del Potro.

David Ferrer spriječio je srpski polufinale pobjedom nad Jankom Tipsarevićem u lutriji tie-breaka petog seta. Slavio je 30-godišnji Španac 6-3, 6-7(5), 2-6, 6-3, 7-6(4) nakon četiri sata i 31 minute odličnog tenisa i sjajne borbe koja je očigledno zadovoljila ukuse gledalaca na centralnom stadionu, koji su uoči odlučujućeg tie-breaka ustali sa svojih mjesta i dugotrajnim ovacijama pružili priznanje i dodatnu podršku obojici igrača.

Kao što je vidljivo i iz rezultata, pobjednik je bio nepoznat do zadnjeg poena. "Čelični čovjek" David Ferrer na kraju je ipak bio nešto čvršći, te je izborio svoj drugi polufinale u karijeri na US Openu. Prvi je odigrao prije pet godina, kada je izgubio baš od Novaka Đokovića. Ferreru je ovo ukupno četvrti polufinale na nekom Grand Slam turniru. Još nikada nije igrao u finalu.

"Bio je ovo vrlo emotivan meč, jedan od najemotivnijih u mojoj karijeri. Moj suparnik je također zaslužio pobjedu. Imao sam više sreće u lutriji tie-breaka petog seta u najvažnijim trenucima. Moje poštovanje Janku Tipsareviću, igra stvarno jako dobar tenis. Igra odličnu sezonu, kao što je i lani bio slučaj", rekao je korektni i skromni Ferrer.

"Ovo je bio susret bez puno uspona i padova, ako izuzmemo prvi set u kojem sam izgubio četiri gema u nizu. Osim toga, niti u jednom periodu meča niti jedan od nas nije igrao loše. Obojica smo igrači osnovne crte, veliki borci i ovakav meč se mogao i očekivati", izjavio je Tipsarević.

Beograđanin je otvorio meč s ranim breakom, ali se Ferrer vratio s četiri uzastopna gema, što mu je bilo dovoljno za prvi set. U drugom setu je Tipsarević spasio četiri break-lopte kod rezultata 5-5, a onda je u tie-breaku bio bolji i vratio stvari na početak. Treći set je riješio Tipsarević s dva breaka, dok je u četvrtom Ferreru dovoljan bio jedan.

Kulminaciju uzbuđenja ponudio je peti set.

Tipsarević je u prvom gemu spasio dvije break-lopte, a u sljedećem oduzeo servis Špancu. Imao je srpski teniser 4-1 i 0-30, ali Ferrer je nakon toga pokazao veliku kvalitetu i veliki karakter. Vratio se na 4-4, propustio je u devetom gemu 15-40, dvije break lopte, ali je u tie-breaku napravio jedini mini-break, za vodstvo 5-3, što mu je bilo dovoljno za veliko slavlje.

Đoković u međusobnim mečevima protiv Ferrera vodi s 8-5. Ove godine je Srbin dobio oba meča bez izgubljenog seta, i to baš na tvrdoj podlozi, u četvrtfinalu Australian Opena i četvrtfinalu ATP Masters 1000 turnira u Miamiju.

Podsjećamo, u drugom polufinalu igrat će Britanac Andy Murray i Čeh Tomaš Berdych.

 

US Open, teniseri, četvrtfinale:

Ferrer (4) – Tipsarević (8) 6-3, 6-7(5), 2-6, 6-3, 7-6(4) Đoković (2) – Del Potro (7) 6-2, 7-6(3), 6-4