Tenis
0

US Open bez pobjednica Grand Slam turnira

Totalsport
Ženski žrijeb US Opena ostao je bez osvajačica prethodna tri Grand Slam turnira ove sezone nakon što je Rumunka Simona Halep izbacila posljednju preostalu, osvajačicu ovogodišnjeg Roland Garrosa, Kineskinju Na Li.

US Open je i prije početka ostao siromašniji za osvajačicu Australian Opena, ali i braniteljicu naslova na terenima Flushing Meadowsa, Kim Clijsters, zbog povrede.

Prvog dana je ispala pobjednica Wimbledona, Čehinja Petra Kvitova, od Rumunke Alexandre Dulgheru, a sinoć je i druga Rumunka priredila iznenađenje turnira savladavši Kineskinju Na Li, pobjednicu Roland Garrosa.

Na Li poražena je od Simone Halep sa 6-2 i 7-5 u meču u kojem kao da se ona ista igračica koja je osvojila pariški Grand Slam nije ni pojavila na terenu. Rumunka je samo ubacivala loptu u teren, a podatak koji dovoljno govori da je Na Li samu sebe porazila su 54 neforsirane pogreške u 22 odigrana gema, što bi značilo da svaki gem u prosjeku Kineskinja pokloni Rumunki barem dva poena.

Halep je bila smirenija i koncentriranija, te zasluženo prošla u drugo kolo gdje ju čeka Španjolka Carla Suarez Navarro koja je sa 2-1 u setovima bila bolja od Francuskinje Mathilde Johansson.

Kod muškaraca je drugi teniser svijeta, Španac Rafael Nadal, dobio veliko upozorenje na samom početku US Opena. Kazahstanac Andrej Golubjev imao je break prednosti u sva tri seta, ali je sve tri situacije uspio "profućkati". Kazahstanac je inače poznat kao teniser čija igra ovisi o tome kako se tog dana osjeća, odnosno kako ga ruka sluša. Noćas ga je slušala, ali samo do određenih dijelova meča. Naime, svaki put kad bi Golubjev napravio break prednosti Nadal bi to ekspresno vratio. Kazahstanac je na trenutke izgledao nevjerojatno dobro, te kada bi mogao na toj razini odigrati cijeli susret vrlo vjerojatno bi bio među pet najboljih tenisera današnjice. Međutim, u presudnim trenucima ruka mu se stisne, nije više toliko ubojit, dok s druge strane Nadal drži jednu konstantu koja ga je i dovela tu gdje je.

Nadal je u konačnici slavio sa 6-3, 7-6 (1), 7-5, ali je pritom čak šest puta gubio svoj početni udarac. Golubjev je imao nevjerojatna 23 winnera više od Španca (41-18), ali i 43 neforsirane pogreške viška (59-16) koje su na kraju i presudile Kazahstancu.