Ključna figura ping-pong diplomatije
1

Umro kineski stonoteniser Zhuang Zedong

Totalsport
Zhuang Zedong
Zhuang Zedong
Trostruki svjetski prvak u stonom tenisu Zhuang Zedong preminuo je u 73. godini, izvijestila je kineska novinska agencija Xinhua.

Zhuang je osvajao zlatne medalje na tri uzastopna svjetska prvenstva, od 1961. do 1965. godine. Historija ga, međutim, možda još i više pamti kao dio poznate "ping-pong diplomatije".

U vrijeme žestokog Hladnog rata između Kine i ostalih komunističkih zemalja s jedne strane te SAD-a i zapadnih zemalja s druge strane, američki stonoteniser Glenn Cowan je tokom SP-a u japanskoj Nagoyi 1971. ušao u autobus kineske reprezentacije. Zhuang mu je uručio poklon i dvojica su se stonotenisera fotografirala zajedno što je u to vrijeme bila prvorazredna svjetska senzacija.

Nakon toga je kineski vođa Mao Ce-tung pozvao američku reprezentaciju na treninge u Kinu, a deset mjeseci kasnije je na temeljima "ping-pong diplomatije" američki predsjednik Richard Nixon stigao u iznenađujuću posjetu najmnogoljudnijoj zemlji svijeta čime je počelo topljenje ledenih odnosa između dvije države.