Marin Čilić
0

"Umor nije izgovor, Murray je bio bolji"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nakon poraza od Andyja Murrayja u četiri seta u polufinalu Australian Opena, najbolji hrvatski teniser Marin Čilić priznao je da je njegov suparnik jednostavno bio bolji i zaslužio pobjedu.

Najbolji britanski teniser Andy Murray odličnom je igrom pobijedio Marina Čilića u polufinalu Australian Opena 3-6, 6-4, 6-4, 6-2 nakon 3 sata i 12 minuta igre.

Marine, vaš prvi nastup u polufinalu jednog Grand Slam turnira nije završio onako kao ste priželjkivali. Kakva je Vaša ukupna ocjena meča?

Na kraju sam, jasno, malo razočaran zbog rezultata. Početak dvoboja odigrao sam stvarno odlično, s tim dijelom sam jako zadovoljan. Odigrao sam nekoliko velikih poena i dobro sam se osjećao na terenu. Kasnije se Andy uspio vratiti u meč. Kada mi je oduzeo servis u drugom setu, osjetio je da su to njegovi trenuci. Nakon toga se meni više nije bilo lako vratiti. Čini mi se da sam imao slab postotak prvog servisa, te sam morao igrati puno poena s dugim izmjenama, koje nisam rješavao tako uspješno kao u prvom setu kada sam bio svježiji i bliže lopti na udarcu. Tada sam ja radio pritisak u poenima, a kasnije ga je on preuzeo. Sve u svemu, Andy je igrao jako dobro i zasluženo je pobijedio.

Uoči ovog dvoboja, igrali ste tri meča u pet setova. Jeste li osjećali umor?

Pa, ne bih koristio svoj umor kao izgovor za poraz. Murray je zaslužio pobjedu. Svaki igrač koji se probije do polufinala učini to na svoj način. Mogu reći da protiv Murrayja nisam bio na 100%, ali sam dao svoj maksimum, koliko sam mogao.

Šta je to što Murrayja čini tako teškim protivnikom?

Mogućnost da se tako dobro adaptira na svaku vrstu suparnikove igre. On je teniser koji sjajno čita igru protivnika. Dobro servira. Univerzalan je igrač i protiv njega stvarno nije lako igrati, pogotovo na tvrdoj podlozi. Definitivno je danas ponudio nekoliko sjajnih udaraca, naročito break u drugom setu za 3-2. Odigrao sam lob koje je stigao i prošao me je na mreži. Ima izvrsne fizičke mogućnosti.

Kako biste ocijenili njegove šanse u finalu?

Teško mi je reći iz ove perspektive. Sigurno je da ima dosta dobre šanse. Igra dobro, udarac ga dobro služi, sigurno ima solidne izglede.

Je li vas demoralizirao način na koji je Murray napravio break za 3-2 u drugom setu. Toga trenutka i publika se više uključila u meč?

Nije me demoralizirao. On je to odigrao i to je to. Rekao bih da sam malo bio ljut na samog sebe, jer sam danas u nekim udarcima donosio drugačija rješenja od onih koje sam imao u mečevima kada sam imao više svježine. Recimo, u četvrtom setu, kada sam dva puta gubio servis u gemovima u kojima sam imao 40-15. U ovakvim mečevima, kada se sve lomi za loptu ili dvije, loše odluke, loša rješenja u važnim trenucima mogu biti odlučujuća.

Jeste li sami sebe iznenadili plasmanom u polufinale Australian Opena? Jeste li držali da ste Vi igrač sposoban za plasman među četiri najbolja na Grand Slam turniru?

Nisam mislio da ću stići ovako daleko, ali sam znao da igram dobro od početka sezone. Prolazio sam jako teško kroz žrijeb. Nemojte zaboraviti da sam i protiv Tomica u 2. kolu igrao meč u pet setova. S obzirom na sve što sam prošao, polufinale je odličan i veliki rezultat. To je još jedan veliki korak prema naprijed u mojoj karijeri.

S ovim polufinalom, izborili ste prvi puta u karijeri plasman u To 10. Koliko vam to znači?

Pa, dobro, i prošle godine sam bio tu negdje, oko 14., 15. mjesta, vrtio sam se oko tih brojki. Ulazak u Top 10 je s jedne strane olakšanje, ali i jedan novi status. Fizički se dobro osjećam, a ovaj rezultat je dobra baza za ostale Grand Slam turnire ove godine.

Svakoga ste na ovom turniru impresionirali načinom na koji ste odigravali velike poene. Kako je moguće da u toj dobi imate takvu mirnoću i hladnokrvnost?

Takav sam po prirodi, uvijek sam smiren. Kada ste na terenu, važno je razmišljati o mogućim rješenjima u igri, a ne ljutiti se na samog sebe. To vam nikada ne može pomoći. U tome sam dosta dobar i ta staloženost i mirnoća mi omogućavaju da osvajam poene kada je najvažnije.

Znamo da ste tek okončali ovaj meč, ali možete li ponuditi jedan pogled prema naprijed, na sljedeće Grand Slam turnire. Hoćete li malo češće biti agresivniji, odigravati jače lopte ranije u poenu? Naravno, ako možete?

Mislim da je to funkcioniralo dobro. Barem je za mene funkcioniralo dobro kada sam igrao te mečeve u pet setova. Teško je uvijek pronaći pravu ravnotežu u meču. Svaki igrač ima svoju igru i teško je nešto mijenjati, pogotovo kada igrate na najvećim turnirima. Oslanjate se na ono što imate ili što vam odgovara u igri. U Melbourneu sam odigrao dosta mečeva protiv zahtjevnih protivnika visokog nivoa, što će mi biti od koristi kada ću na sljedećim turnirima igrati protiv slabije rangiranih igrača. Držim da ću zbog tog iskustva više moći lakše prolaziti kroz žrijeb na budućim turnirima.