Australian Open
0

U finalu Đoković protiv Murraya

Totalsport
Andy Murray (Foto: AFP)
Andy Murray (Foto: AFP)
Novu priliku za prekid 75 godina dugog posta britanski će tenis imati u nedjelju kada će Andy Murry protiv Novaka Đokovića loviti naslov na Australian Openu, ujedno svoj prvi na Grand Slam turnirima.

Murray je u polufinalu na Rod Laver Areni nakon 226 minuta slomio otpor Španca Davida Ferrera sa 4-6, 7-6(2), 6-1, 7-6(2).

Velika Britanija još od 1936. čeka na osvajača Grand Slam naslova. Te je godine legendarni Fred Perry podizao pobjedničke pehare na Wimbledonu i US Openu i vjerovatno je malo ko na Otoku mislio da će proći već dobar dio 21. stoljeća, a da Perryjevog nasljednika još neće biti.

Murray će u nedjelju imati treću priliku to postati. Finale US Opena 2008. i lanjsko u Melbourneu mu nisu bili sretni, oba mu se puta ispriječio Roger Federer. Ovaj će put s druge strane mreže biti Srbin Novak Đoković protiv kojeg je dosad igrao sedam puta i pobijedio u tri navrata. No, važno je spomenuti da je te tri pobjede ostvario u tri posljednje meča, a pritom nije izgubio ni set.

Škot je u petak napravio znatno veći broj neforsiranih grešaka od Ferrera (63-34), ali je istovremeno bio i uspješniji u broju izravnih poena (60-34). Tri je puta u prva dva seta Murray oduzimao suparniku servis, ali je svaki put već u sljedećem gemu gubio svoj i vraćao sedmog nositelja u igru. Štoviše, Ferrer je u prvom setu dodatnim breakom gurnuo vodu na svoj mlin, ali u drugom je setu ipak odlučivao tie-break u kojem je Murray bio nedodirljiv.

Ekspresno je poveo s 5-0 i izjednačio rezultat na 1-1 u setovima, a od toga se trenutka i promijenilo stanje na terenu. Škot je do novog obrata stigao u četvrtom gemu trećeg seta i napokon je uspio sačuvati prednost, štoviše i povećao ju je novim breakom. Ferrer, pak, u toj dionici igre nije iskoristio nijednu od svojih sedam šansi za oduzimanje servisa.

Starim se navikama Murray vratio u četvrtom setu kada je ponovno prvi došao do breaka i ponovno dopustio Špancu da se vrati. No, još jednom je tie-break odigrao sjajno i zaključio priču, ostavivši Ferrera i dalje bez finala na Grand Slam turnirima.

Australian Open, polufinale:

teniseri:

Murray (5) – Ferrer (7) 4-6, 7-6(2), 6-1, 7-6(2)