Bahate i luckaste zvijezde
0

VIDEO / Tuče i vodka na teniskim pres-konferencijama

Sarajevo-x.com
Marat Safin
Marat Safin
Bahata teniska zvijezda iz Danske Caroline Wozniacki nakon pobjede nad Slovakinjom Dominikom Cibulkovom u 3. kolu Australian Opena održala je nimalo običnu konferenciju za medije, na kojoj je pokušala dokazati kako nije dosadna.

Prije nego što je dopustila da joj postave pitanje, održala je lekciju novinarima.

"Čula sam da novinari misle da su moje presice dosadne jer uvijek dajem iste odgovore. E pa, zanimljiva teza, ali ja uvijek dajem iste odgovore jer mi uvijek postavljate ista pitanja", počela je Wozniacki.

Potom je krenula odgovarati na pitanja za koja "zna da će joj biti postavljena", rugajući se okupljenim novinarima.

Slučaj 20-godišnje kćerke poljskih emigratana nije prvi takav u historiji teniskih pres-konferencija.

"John, jesi li se rastao od supruge?"

Majstor "zakuhavanja" na takvim okupljanjima bio je slavni John McEnroe, teniser poznat po svađanju sa sudijama u gotovo svakom meču. Jedan od njegovih najneslavnijih ispada desio se 1981. godine na Wimbledonu i završio tučom novinara.

Naime, u nakrcanoj prostoriji okupili su se britanski i američki novinari i nakon prvih nekoliko pitanja vezanih striktno uz meč i igru, jedan od novinara postavio je lično pitanje: "John, jeste li se ti i Stacey rastali?" Nakon toga McEnroe je "pukao", prevrnuo stolicu i izletio napolje, a uslijedila je tuča između novinara. Ozbiljni američki sportski novinari bili su bijesni na britanske "tragače za tračevima" koji su svima uništili priliku da dođu do korisnih informacija.

Sestre Williams modni gurui

Sestre Serena i Venus Williams poznate su po tome da radije pričaju o modi nego o svojim protivnicama, a Serena je jednom prilikom izazvala zbunjenost publike kad se pojavila sa majicom na kojoj je pisalo "Are you looking at my titles?"

Ni Lleyton Hewitt i Andy Roddick ne vole medije, posebno nakon što izgube. Za razliku od njih, Roger Federer je san svih novinara. Čovjek govori na engleskom, njemačkom i francuskom i satima odgovara na pitanja novinarima.

Pijana Francuskinja najavila kraj karijere

Francuskinja Camille Pin prošle godine na French Openu je pijana najavila kraj svoje karijere.

"Žao mi je. Popila sam dvije čaše šampanjca na prazan stomak. Željela sam da dođem potpuno pijana. Mislila sam da bi to bilo smiješno", izjavila je tada Pin.

Rus Nikolaj Davidenko prošle godine na Australian Openu na pres-konferencijama je otvoreno govorio o tome kako pije vodku, o djeci, životu nakon tenisa, vezi sa svojom suprugom i tome zašto je novac Rusima toliko bitan.

Povremeno teniseri iznerviraju novinare kada kasne na presice, pa ih dočeka prazna sala. Američka zvijezda Chris Evert jednom je kasnila čitav sat, nakon čega su novinari izašli iz sale u znak protesta.

Safinova masnica na oku

Ipak, najupečatljivija će ostati pres-konferencija na kojoj se Marat Safin pojavio sa masnicama oko očiju.

"Pobijedio sam u tuči. Dobro sam. Uredu je", kazao je, dodavši da "drugi momak" izgleda mnogo gore od njega.

Na French Openu 2004. spustio je šorc na terenu proslavljajući spektakularan poen, a jednom prilikom došao je sa vodkom u ruci.

Nažalost, većina teniskih konferencija za novinare nije tako zabavna, zaključuje novinar AFP-a.