Davis Cup
0

Tomić doveo Australce u vodstvo, Federer izjednačio

Totalsport
Roger Federer (Foto: AP)
Roger Federer (Foto: AP)
Remi (1-1) nakon prvog dana kvalifikacijskog meča za Svjetsku grupu Davis Cupa, koji se igra na travnatoj podlozi sidnijskoga Royal Golf Cluba, drže teniske reprezentacije Australije i Švicarske.

Domaćini su došli u vodstvo nakon pobjede svog prvog reketa, 18-godišnjeg Bernarda Tomića. Trenutno 59. teniser svijeta pobijedio je Stanislasa Wawrinku 4-6, 6-4, 6-3, 6-3 nakon dva sata i 32 minute igre.

Protiv 19. tenisera svijeta, koji je nastupio s ne sasvim zaliječenom povredom stopala zadobivenom na US Openu, Tomić je preokrenuo meč u kojem je zaostajao za set zahvaljujući sjajnom servisu: u svoje je poene pretvorio visokih 81% poena igranih nakon uspješnoga prvog servisa, dok na drugome nije izgubio niti jedan jedini poen.

Tomiću je to bila četvrta pobjeda za reprezentaciju pri četvrtom Davis Cup nastupu. Dosad je igrao protiv Tajvana i Kine.

U svom petom pojedinačnom srazu u nedjelju će igrati protiv Rogera Federera, koji je u drugom meču nadigrao Lleytona Hewitta u njihovu 26. odigranom meču (18-8 za Federera). Bilo je također 3-1: Federer je nakon dva sata i 50 minuta igre slavio 5-7, 7-6(5), 6-2, 6-3.

Nije bio treći teniser svijeta impresivan nakon dalekog puta iz New Yorka, gdje je u subotnjem dramatičnom polufinalu izgubio od Novaka Đokovića nakon 2-0 vodstva. Ipak, za Hewitta, danas 199. tenisera svijeta, bilo je dovoljno.

Za subotnji dvoboj parova najavljeni su Chris Guccione i Lleyton Hewitt s domaće, te aktuelni olimpijski pobjednici, Federer i Wawrinka, s druge strane.

Davis Cup, kvalifikacije za Svjetsku grupu:

Australija – Švicarska 1-1 Tomić – Wawrinka 4-6, 6-4, 6-3, 6-3 Hewitt – Federer 7-5, 6-7(5), 2-6, 3-6