Tenis
0

Tipsarević stavio Federera pred najveći test u karijeri

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prvi igrač svijeta Roger Federer prošao je jedan od najvećih testova u karijeri pobijedivši Janka Tipsarevića u trećem kolu Australian Opena.

Braniocu titule trebala su četiri sata i 27 minuta da pobijedi 6-7 (5-7) 7-6 (7-1) 5-7 6-1 10-8 i otvori put za meč s pobjednikom susreta izmneđu Juana Monaca i Tomasa Berdycha, javio je BBC.

Federerov pohod na četvrtu titulu u Australiji bio je pod golemom prijetnjom kako se primicao konačni set.

Švicarac je, međutim, zadržao solidan servis i osvojio je ključni sedamnaesti gem u petom setu.

"Ne igram često pet setova ukoliko oni nisu protiv Nadala u Wimbledonu. Bilo je dobro biti dio ovoga", izjavio je Federer.

Uz podsjećanje na svaki Federov potez na terenu, malo ih je moglo prognozirati da će ga do njegovih limita dovesti 49. igrač svijeta Tipsarević.

Švicarski as ima tri uzastopne titule u Australiji a četvrta mu je nadomak ruke, kao i eventualni trinaesti osvojeni Grand Slam turnir dok se primiče rekordu Petea Samprasa od 14 Grand Slamova.

Sve je to, međutim, bilo pod znakom pitanja nakon što u prvom setu kod rezultata 5-3 nije uspio da osvoji prvu set loptu i nakon toga je izgubio i treći set.

On je, zabilježio sjajan nastup u tie-breaku drugog seta - najbolju igru u meču - ali je izgubio treći uprkos tome što je imao dvije set lopte na Tipsarevićev servis.

Meč je ušao u peti set, nepoznati teren za Federera u tako ranoj fazi jednog Grand Slam turnira, a obojica igrača pokazala su sjajan tenis.

Tipsarvić je odbio položiti oružje, spasivši dvije break lopte kada je sevirao pri rezultatu 2-2, prije nego što je ipak poklekao u sedamnaestom gemu.

On je imao čistih 40-0, li je nakon toga posustao, i konačno, Federer je iskoristio prednost još jedne break lopte a volej Srbina je završio u mreži.