Challenger Braunschweig
0

Thomas Muster se vraća nakon 11 godina pauze

Totalsport
Thomas Muster (Foto: AP)
Thomas Muster (Foto: AP)
Prvi će meč u profesionalnome, natjecateljskom tenisu nakon 11-godišnje pauze u utorak odigrati 42-godišnji Austrijanac Thomas Muster, nekad prvi teniser ATP liste.

Zaigrat će pobjednik Roland Garrosa iz 1995. godine na Challengeru u njemačkom Braunschweigu, turniru druge kategorije koji se na zemljanoj podlozi igra uz nagradni fond od 150.000$. U prvom se kolu sastaje s Ircem Conorom Nilandom, 165. teniserom ATP liste, koji, premda će uskoro proslaviti 29. rođendan, konstantno napreduje na ATP listi uglavnom igrajući na Challengerima.

"Dobro sam trenirao, osjećam se dobro, ali ne mogu, naravno, tačno znati šta me očekuje. Znam tek nekoliko igrača iz žrijeba. Za mene je ovo test: budem li nakon 12 mjeseci ponovno zaigrao u Braunschweigu, onda ću nešto više moći reći o svom povratku. Zasad, da parafraziram Franza Beckenbauera: "Pogledajte me malo!", rekao je legendarni Austrijanac.

Tokom karijere, koju je obilježio osvajanjem Roland Garrosa 1995. godine, Muster je bio poznat kao jedan od fizički najspremnijih tenisera u historiji igre. Uspio se vratiti u vrh čak i nakon teške prometne nesreće 1989. godine. Trenirao je tada udarce iz posebno dizajniranog stolca.

Tokom karijere je Muster osvojio 44 turnira ATP kategorije, te je u februaru 1996. godine držao broj jedan na ATP listi. Posljednji je put nastupio na ATP Touru 1999. godine izgubivši meč prvog kola u Roland Garrosu.