Tenis
372

The Independent: Zbog igrača kao što je Džumhur više ćete cijeniti tenis

Klix.ba
Damir Džumhur
Damir Džumhur
Uspjeh bh. tenisera Damira Džumhura jedna je od najljepših priča dosadašnjeg dijela Australian Opena. Ovaj 21-godišnji Sarajlija uspješno je savladao tri tenisera u kvalifikacijama da bi u prvom i drugom kolu prvog ovogodišnjeg Grand Slama pobijedio Čeha Jana Hajeka i Međugorca Ivana Dodiga koji nastupa za Hrvatsku.

O Džumhurovom nevjerovatnom uspjehu pišu svi vodeći svjetski mediji. Nakon New York Timesa, Sky Newsa, The Timea, Daily Maila, španske Marce... o bh. teniseru je danas pisao i The Independent. "Bosanski autsajder Damir Džumhur osvojio je srca u Melbourneu", stoji u naslovu uglednog britanskog lista.

Kada su na Grand Slam turnirima povisili nagrade za igrače koji su nokautirani u ranim fazama, mislili su na tenisere poput Damira Džumhura. Pročitajte priču o 21-godišnjem Bosancu i shvatit ćete da tenis ne igraju samo multimilioneri poput Rogera Federera i Rafaela Nadala, piše The Independent.

Sudeći prema nevjerovatnoj podršci sa tribina terena 13, pomislit ćete da je Damir Džumhur osvojio Australian Open, a ne osigurao učešće u trećem kolu. 188. teniser svijeta nikada prije nije igrao na nekom od glavnih ATP turnira. Prethodno, pobijedio je trojicu protivnika u kvalifikacijama i stigao na glavni turnir Australian Opena na kojem je u drugom kolu slavio protiv Ivana Dodiga koji mu je predao meč zbog grčeva, piše navedeni list.

Do trećeg kola, u kojem će sutra igrati protiv sedmog tenisera svijeta Tomasa Berdycha, Džumhur je sebi već osigurao novčanu nagradu u iznosu od 75.000 dolara. U cijeloj dosadašnjoj karijeri osvojio je svega 93.796 dolara. Do sada, Džumhura su finansirali njegovi roditelji i uz malu pomoć sponzora.

"Došao je napokon dan kada mogu reći da sam zaradio dovoljno novca da mogu pokriti troškove za ostatak godine", kazao je 21-godišnji bh. teniser. Nadalje, The Independent piše o navijačima koji su sa tribina bodrili Damira Džumhura.

"Bili su nevjerovatni, jednostavno fantastični, navijali su sve vrijeme. Bili su kao drugi igrač pored mene na terenu. Nije ih bilo mnogo na prvom kvalifikacionom meču. Ali, iz susreta u susret, dolazilo ih je sve više. Rekli su da će ih petak biti najviše", kazao je Džumhur.

On vjeruje da postoji šansa za ulazak među Top 100 tenisera svijeta.

"Prije početka sezone cilj mi je bio ulazak među 150 tenisera na ATP listi, ali ulaskom u drugo kolo već sam ostvario taj cilj. Ovo je turnir koji ću zauvijek pamtiti. Ne mogu vam opisati koliko sam sretan", dodao je Sarajlija.

Džumhur se u Italiji počeo pripremati za Australian Open zbog loših uslova za treniranje u rodnom Sarajevu.

"Sve je uništeno u ratu. Čak i danas imamo samo jedan normalan teniski teren koji je izgrađen prošle godine", dodao je on.

Džumhur će sutra igrati protiv Čeha Tomasa Berdycha u trećem kolu Australian Opena. Još uvijek nisu određeni satnica ni teren na kojem će igrati.