Stigao do četvrtfinala
0

Teniser bh. korijena nova senzacija na Wimbledonu

Sarajevo-x.com
Bernard Tomić
Bernard Tomić
Protivnik srbijanskog tenisera Novaka Đokovića u četvrtfinalu ovogodišnjeg Wimbledona je mladi australski teniser Bernard Tomić. Prošao je kvalifikacije, pobijedio velike protivnike i plasirao u četvrtfinale ovog prestižnog turnira. Ukoliko ne znate o kome je riječ, donosimo vam nekoliko informacija o ovom mladiću.

Osamnaestogodišnji Bernard Tomić je rođen u Stuttgartu u porodici koja potiče iz Bosne i Hercegovine. Jedno vrijeme je živio u Hrvatskoj sa ocem Ivicom i majkom Adisom koji su promijenlili svoja imena u John i Ady. Ivica je rođen u mjestu Husino kod Tuzle, a Adisa u Brčkom.

U ranom djetinjstvu se Bernard sa roditeljima preselio u Melbourne u Australiju. Tenis je počeo igrati kada mu je bilo sedam godina. Od tada reket doslovno ne ispušta iz ruku. Njegova mlađa sestra Sara se također profesionalno bavi tenisom.

Australci Tomića već smatraju nasljednikom njihovog teniskog junaka Lleytona Hewitta. Ovaj mladić je postao najmlađi igrač nakon Borisa Beckera koji se uspio plasirati u osminu finala Wimbledona. Tu ga čeka Novak Đoković.

Na putu ka osmini finala Tomić je savladao Nikolaya Davydenka, Xaviera Malissea i petog nositelja Robina Soderlinga. Ukoliko bi kojim slučajem savladao i Đokovića, Tomić bi postao prvi igrač koji je iz kvalifikacija stigao do polufinala, nakon što je to učinio John McEnroe 1977. godine.

Australske novine Sydney Morning Herald su objavile da je Tomićev meč sa Đokovićem najznačajniji u australskom tenisu još od 2005. godine kada je Lleyton Hewitt nastupio u finalu Australian Opena protiv Marata Safina.

Tomić i Đoković se nikada ranije nisu zvanično susreli, ali su zajedno vježbali na terenima za trening, piše Daily Mail.

"Igrao sam samo jedan set sa Novakom. Uništio me je", rekao je Tomić.

"Bernard ima potencijala. Vjeruje da može pobijediti i najbolje tenisere. Voli da igra na travi", izjavio je Đoković.

Četvrtfinalni meč na Wimbledonu između dvojice mladih tenisera je na rasporedu u srijedu u 14 sati.